"Myrskyä seuraa selkeä sää" : sosiaalitoimen keskijohdon metaforinen näkemys johtamisesta organisaation rakenteellisessa muutostilanteessa - Ala-aho, Birkitta; Tuori, Sanna (2010)
Yhteiskunnassa ja julkisen sektorin organisaatiorakenteissa on käynnissä paljon muutoksia; niin kuntaliitoksia kuin myös kuntien sosiaali- ja terveystoimien yhdistymistä. Olemme eläneet muutosten yhteiskunnassa jo yli vuosikymmenen ajan, ja edelleenkin ne ovat ajankohtaisia. Tässä sosiaalityön tutkimuksessamme nostamme esille sosiaalitoimen keskijohdon näkemykset johtamisesta organisatorisessa muutostilanteessa ja tarkastelemme erityisesti sosiaalitoimen johtamisen erityispiirteitä. Tutkimuksessa analysoimme sosiaalitoimen johtamista johtamisen teorioiden viitekehyksen kautta. Tutkimusaineisto koostuu tarinoista, narratiiveista ja niissä esiintyvistä metaforista. Tulkitsemme aineistoa metaforisina näkyminä ja niistä syntyvänä metaforisena sosiaalitoimen johtamisen maisemana kertomuksen muodossa. Tutkimuksemme on aineistolähtöinen. Tutkimusmenetelmänä käytimme eläytymismenetelmää, jossa sosiaalitoimen keskijohdon edustajat eläytyivät ennalta laadittuun positiiviseen tai negatiiviseen tarinaan ja kirjoittivat tarinaan lopun metaforia käyttäen. Tutkimusaineistomme koostui 30 eläytymistarinasta. Tutkimuksemme tulokset kertovat sosiaalitoimen johtamisen haastavasta maailmasta, joka koostuu monista eri erityispiirteistä. Negatiiviset ja positiiviset eläytymiskertomukset eivät merkittäväksi poikenneet toisistaan, vaan negatiivisissa tarinoissa oli positiivisia asioita ja positiivisissa tarinoissa negatiivisia asioita. Yhteistä suurimmalle osalle aineistosta oli ”vaikeuksien kautta voittoon” –tarina. Muutoksen johtaminen koettiin haastavaksi prosessiksi, josta on analysoitavissa muutoksen onnistumista edesauttavia elementtejä. Sosiaalitoimen johtamista määrittelee hyvin pitkälti eettinen ajattelutapa sekä asiakkaiden yksilöllinen huomioonottaminen. Tutkimustuloksista nousee esiin perinteiset johtamisopit kuten henkilöstöjohtaminen ja osaamisen johtaminen. Eläytymiskertomuksissa korostuu myös muutoksen johtaminen, joka näkemyksemme mukaan kulminoituu oppivan organisaation periaatteisiin. Postmodernia johtamista puolestaan kuvaa hybridijohtaminen, joka sisältää elementtejä eri johtamisopeista ja vastaa postmodernin ajan johtamisen haasteisiin. Sosiaalitoimen johtamista voidaan onnistuneesti kuvata metaforien avulla. Metaforat mahdollistavat vaikeiden ja monitulkintaisten asioiden jäsentämisen. Kulttuurisesti ja kielellisesti tutut konventionaaliset metaforat eivät kuitenkaan riitä kuvaamaan sosiaalitoimen johtajuutta, vaan tärkeässä asemassa ovat luovat metaforat, jotka syntyvät aikaan ja paikkaan sidottuna johtamisen todellisuutta luoden.