Explanations, motives and psychological flexibility associated in weight control among Finnish obese persons - Sairanen, Essi (2010)
Painonpudotukseen johtavien pysyvien käyttäytymismuutosten tekeminen on osoittautunut hyvin vaikeaksi, minkä vuoksi paino useimmiten nousee painonpudotuksen jälkeen. Tämän ilmiön paremmaksi ymmärtämiseksi tutkimuksemme tarkoituksena oli selvittää ylipainoisten painonhallitsijoiden käsityksiä painoonsa vaikuttavista tekijöistä sekä painonhallintaan ja elämäntapamuutoksiin motivoivia tekijöitä painonpudotuksen jälkeisessä seurannassa. Lisäksi tutkittiin painonpudotusohjelman aikaisten ja sen jälkeisten painomuutosten sekä psykologisen joustavuuden yhteyksiä näihin painonhallitsijoiden käsityksiin ja motiiveihin. 49 ylipainoista painonpudotusohjelmassa mukana ollutta henkilöä osallistui noin 8 kuukautta ohjelman päättymisen jälkeen pidettyyn seurantaan. Painoon vaikuttavia tekijöitä kysyttiin avoimella lomakkeella, jossa kysyttiin lisäksi osallistujien halukkuutta tehdä muutosta kuhunkin mainitsemaansa tekijään. Motiiveja painonhallintaan ja elämäntapamuutoksiin kysyttiin elämänalueittain. Painoon vaikuttavina tekijöinä ylipainoiset painonhallitsijat ilmoittivat liikunnan ja syömistottumusten lisäksi yleisesti sosiaalisia tekijöitä, kuten perheen tai ystävät. Tärkeitä motiiveja painonhallintaan ja elämäntapamuutoksiin oli terveys, parisuhde, vapaa-ajan harrastukset, työ sekä muut sosiaaliset suhteet. Painonpudotuksessa ja -hallinnassa eritavoin onnistuneet erosivat painoon vaikuttavien tekijöiden maininnan sekä painonhallinnan motiivien suhteen. Myös psykologinen joustavuus oli yhteydessä painonhallitsijoiden erilaisiin näkemyksiin ja motiiveihin. Sosiaalisten tekijöiden vaikutus painoon oli moninainen. Tulokset ehdottavat, että sosiaaliset tekijät motivoivat enemmän henkilöitä, joilla on alhaisempi psykologinen joustavuus. Lisäksi henkilöt, joita parisuhde motivoi painonhallintaan, pudottivat vähemmän painoa painonpudotusohjelman aikana. Psykologinen joustavuus oli yhteydessä myös halukkuuteen tehdä muutoksia elämäntilanteeseen ja terveyteen, sekä itsekontrollin korostamiseen painoon vaikuttavana tekijänä. Siten tutkimuksen tulokset ehdottavat, että psykologisen joustavuuden lisäämisellä voisi olla vaikutusta ylipainoisten käsityksiin painoon vaikuttavista tekijöistä sekä ylipainoisten motivaatioon tehdä elämäntapamuutoksia.