YVA-lainsäädännön tavoitteiden toteutuminen ja ympäristövaikutusten arvioinnin yhteneväisyys biokaasulaitoshankkeissa - Eronen, Sini (2010)
Tässä kvalitatiivisessa tutkimuksessa selvitettiin YVA-lain asettamien tavoitteiden toteutumista, ympäristövaikutusten arvioinnin merkitystä sekä ilmeneviä eroja ja yhtäläisyyksiä biokaasulaitoshankkeissa toteutettujen YVA-selostusten välillä. Teoriapohjana tämän tutkimuksen kohdalla on ympäristövaikutusten arviointi, joka esitellään monipuolisesti tutkimuksen päämäärä ja tavoitteet huomioiden. Biokaasulaitokset ja niiden toiminta esitellään myös. Tutkimusaineistona käytettiin biokaasulaitoshankkeiden ympäristövaikutusten arviointiselostuksia, jotka olivat kattavasti saatavilla internetistä. Aineisto käytiin läpi tutustumalla selostusten sisältöön, jonka jälkeen kehitettiin soveltuva taulukko analysoimaan sekä YVA-lakia että selostusten sisältöä. Taulukon avulla arvioitiin kahdeksasta selostuksesta samat juuri biokaasulaitosten kohdalla tärkeiksi koetut asiat. Taulukkoa täytettiin vertailemalla selostuksia toistensa kanssa, jolloin tutkijan subjektiivisen näkemyksen vaikutus vähenee. Merkittävässä osassa tässä tutkimuksessa oli myös erojen ja yhtäläisyyksien selvittäminen biokaasulaitoshankkeiden YVA-selostusten välillä. Tulosten perusteella voidaan sanoa, että YVA-lain asettamat tavoitteet ovat biokaasulaitosten kohdalla toteutuneet pääosin hyvin eikä selkeitä puutteita ilmennyt, mutta useita kehityskohteita kuitenkin tunnistettiin. Kehityskohteista sosiaalisten vaikutusten arviointi, haitallisten vaikutusten ehkäiseminen sekä selostusten tekstien kopiointi nousivat selkeimmin esiin. Kokonaisuudessaan siis biokaasulaitosten YVA-selostukset olivat kattavia ja ne vastasivat YVA-lain tavoitteisiin, mutta kuten YVA-selostuskin, on ympäristövaikutusten arviointi prosessi, jota aina voi kehittää.