Hakkuutähteiden korjuun ympäristövaikutukset sekä hakkuutähteiden korjuun vaikutus metsänuudistamisen kokonaiskustannuksiin - Kärkkäinen, Eero-Tapani (2010)
Tämä opinnäytetyö käynnistettiin Vapo oy Energian tilauksesta, kun yhtiö oli aloittamassa laajamittaista hakkuutähteiden keräämistä. Opinnäytetyössä on perehdytty hakkuutähteiden keräämisen vaikutuksiin maaperässä, vesistöissä sekä muussa metsäluonnossa. Hakkuutähteiden korjuun taloudellisia vaikutuksia oli tarkoitus selvittää mahdollisimman havainnollisesti, ja muuntaa tulokset rahallisesti arvioitaviksi. Metsänuudistamisessa hakkuutähteiden keräämisellä on pääasiassa positiivisia vaikutuksia: maanmuokkaus onnistuu paremmin, istutusolosuhteet ovat helpommat ja luonnontaimien täydentävä vaikutus on suurempi kuin runsaasti hakkuutähteitä sisältävällä kohteella. Hakkuutähdekasojen alle aikaisemmin jäänyt pinta-ala saadaan hyötykäyttöön, ja siksi taimikon tiheys on tasaisempi. Taimien tuhoriski on hieman pienempi hakkuutähteiden keräämisen jälkeen, osittain juuri tehokkaamman maanmuokkauksen vuoksi. Ravinteita poistuu huomattavia määriä hakkuutähteiden keräämisen yhteydessä. Hakkuutähteiden keruu ei kuitenkaan vaaranna metsämaan puuntuotoskykyä ainakaan kertaluontoisena toimenpiteenä. Mikäli biomassaa kerätään toistuvasti samoilta kohteilta vuosikymmenten kuluessa, on vaarana maaperän ravinnevarojen väheneminen ja maaperän happamoituminen. Mikäli ravinnemenetyksiä korvataan, se kannattaa toteuttaa vasta syntyneen puuston harvennushakkuiden yhteydessä. Hakkuutähteellä tuotetulla energialla voidaan alentaa lämpölaitoksen päästöjä merkittävästi. Esimerkiksi korvaamalla kivihiiltä hakkuutähteellä saadaan hakkuutähteiden talteenotolla päätehakkuun yhteydessä vähennettyä energiatuotannon hiilidioksidipäästöjä n. 40 t hehtaaria kohti. Päästökaupassa hehtaaria kohti hakkuutähteen arvo on useita satoja euroja hiilidioksidipäästön hinnasta riippuen.