Ortogonaalinen virheluokittelu - Valkonen, Miikka (2010)
Valkonen, Miikka Ortogonaalinen virheluokittelu / Miikka Valkonen Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2010. 29 s. Kandidaatintutkielma Tietojärjestelmien kehittäminen on yleensä ottaen kallista ja aikaa vievää. Kehitysprosessissa voi myös moni seikka epäonnistua, sekä sen eri vaiheisiin voi liittyä useita tehottomuustekijöitä. Siksi on tärkeää, että virheellisistä tai tehottomista työskentelytavoista otetaan opiksi seuraavia ohjelmistokehitysprojekteja varten. Ortogonaalinen virheluokittelu on työkalu ohjelmistokehitysprosessin tehostamiseksi. Ortogonaalinen virheluokittelu tarjoaa menetelmän ohjelmistokehitysprosessin puutteiden ja näistä aiheutuvien virheiden kirjaamiseen, sekä tavan analysoida tätä virhedataa ohjelmistokehitysprosessin virheellisten toimintatapojen paljastamiseksi. Tässä tutkielmassa tarkastellaan ortogonaalisen virheluokittelun toimintaa sekä käyttömahdollisuuksia. Toiminnan osalta kuvataan miten virheluokittelu käytännössä toimii, sekä lyhyesti miten sitä on tarkoitus toteuttaa. Käyttömahdollisuuksien osalta käydään läpi mitä ortogonaalinen virheluokit-telu voi käyttäjilleen kertoa. Lisäksi käydään hieman läpi miten ortogonaalista virheluokittelua on vertailtu suhteessa muihin jossakin suhteessa vastaaviin menetelmiin. Tämän tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että ortogonaalinen virheluokit-telu on kelvollinen menetelmä tuomaan ohjelmistokehittäjille tietoa virheiden analysointia varten sellaisessa konseptissa, joka on kohtuullisen helposti tulkittavissa. Ortogonaalista virheluokittelua on helppo soveltaa, koska se ei vaadi virheiden raportoijilta eikä niiden korjaajilta liikaa tulkitsemisen suhteen, vaan ohjelmiston puutteita sekä virheitä on helppoa ja yksiselitteistä kirjata ortogonaalisen virheluokittelun luokkiin.