Reittejä pienen yrityksen kasvuun - Kovala, Risto (2010)
Tässä tutkimuksessa kuvattiin tyypillisen nuoren yrityksen alkuvaiheen kehittymisprosessia yrityksen perustamisesta varhaisen vaiheen kasvuun. Kiinnostuksen kohteena oli ennen kaikkea selvittää, mitkä tekijät selittävät toisaalta yrityksen perustamista sekä toisaalta yrityksen kasvua. Teoreettinen viitekehys muodostui yrittäjäksi ryhtymiseen vaikuttavista tekijöistä sekä yrityksen perustamisprosessista (mm. Shane 2003, Timmons & Spinelli 2009 ja Sarasvathy 2008). Lisäksi viitekehykseen kuuluivat yrityksen kasvua selittävät tekijät (mm. Penrose 1959/2009) sekä erilaiset yrityksen kasvua kuvaavat mallit (Greiner 1972 ja Scott & Bruce 1987). Yrittäjyyden ja liiketoiminnan edistämistä lähestyttiin erityisesti Laukkasen (2006) käynnistävän kehittämisen näkökulmasta. Tutkimuksen empiirinen osuus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena teemahaastattelun keinoin. Tarkoitusta varten haastateltiin seitsemää yrittäjää, jotka olivat onnistuneet kasvattamaan yritystään ja työllistämään yritykseensä useita työntekijöitä sen varhaisesta vaiheesta lähtien. Yrityksen perustaminen nähtiin mahdollisuutena itsenäiseen työskentelyyn, keinona toteuttaa itseään sekä vaihtoehtona omaan työllistymiseen. Yrityksen kasvu ei lähtökohtaisesti ollut vielä perustamisvaiheen motiivina. Yrityksen kasvua selittivät tässä kohdejoukossa parhaiten erikoistuminen ja laatuun panostaminen. Yrityksen kasvu oli lähes poikkeuksetta orgaanista kasvua. Suurimpana yrityksen kasvun esteenä ja hidasteena nähtiin ensimmäisen työntekijän palkkaaminen sekä muutoinkin rekrytointiin liittyvät haasteet. Yrityksen kasvun aiheuttama yrittäjän tilanteen muuttuminen koettiin useimmiten positiivisena asiana, yrittäjän rooli muuttui suorittavan tason toiminnasta enemmän kohti johtamista ja toiminnan kehittämistä. Julkisen yrityspalvelujärjestelmän tuki yrityksen kasvuvaiheessa koettiin yrityksen perustamisvaiheeseen verrattuna puutteellisena. Yhtenä tärkeänä kehittämiskohteena mainittiin tiiviimpi yhteydenpito yrittäjään yrityksen perustamisen jälkeen. Kasvun tukemiseksi tärkeimpiä tekijöitä olivat yrittäjän oma panostaminen sekä onnistumiset ja toteutunut kasvu. Tär-keitä toimijoita yrittäjän rinnalla olivat yrittäjän lähipiiri, puoliso ja yhtiö-kumppanit, muista sidosryhmistä merkittäviä olivat tilitoimisto, tilintarkastaja sekä tavarantoimittajat.