Pohjaeläinyhteisön pitkäaikaismuutokset Olkiluodon ydinvoimalaitoksen jäähdytysvesien vaikutusalueella - Kangasniemi, Ville (2010)
Olkiluodon ydinvoimalaitosta ympäröivän, jäähdytysvesien otto- ja purkualueella olevan merialueen tilaa on seurattu yhtenäisin menetelmin neljän vuosikymmen ajan. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan alueen pohjaeläinyhteisössä tapahtuneita muutoksia vuosina 1973-2009. Erityishuomio kiinnitetään ydinvoimalaitoksen jäähdytysvesien mahdollisiin suoriin ja välillisiin vaikutuksiin. Vertailualueiksi valittiin tutkimusalueen eteläpuolella sijaitsevat Rauman ja Pyhämaan merialueet. Tutkimusalueen ja vertailualueiden vedenlaatu- ja pohjaeläinaineistoja tarkasteltiin ja vertailtiin keskenään aikasarja- ja tilastoanalyysien avulla. Tulosten mukaan jäähdytysvedet eivät ole vaikuttaneet merkittävästi pohjaeläinyhteisön rakenteeseen Olkiluodon merialueella. Vedenlaadun ja pohjaeläinyhteisön muutokset ovat olleet tutkimusalueella ja vertailualueilla samanaikaisia ja -suuntaisia. Olkiluodon pohjaeläinyhteisössä havaittiin selviä pitkäaikaismuutoksia, joiden suurimpana syynä voidaan pitää Itämeren yleistä rehevöitymiskehitystä. Tutkimusalueen keskimääräinen lajimäärä ja kokonaistiheys ovat kaksinkertaistuneet seurantajakson aikana. Valkokatka (Monoporeia affinis) hävisi tutkimusalueelta 1990-luvun alussa, ja vieraslaji amerikansukasjalkaisen (Marenzelleria sp.) populaatio on kasvanut huomattavasti 1990-luvun puolen välin jälkeen. Tulevaisuudessa uuden voimalaitosyksikön aiheuttama jäähdytysvesimäärän kasvu saattaa yhdessä etenevän rehevöitymisen, vieraslajien ja ilmastonmuutoksen kanssa vaikuttaa nykyistä laajemmin Olkiluodon merialueen ekosysteemiin.