Syömishäiriö matkakumppanina selviytymispolulla - Viitakorpi, Katriina (2010)
Tutkimukseni aiheena olivat syömishäiriötä sairastavien henkilöiden sisäiset tarinat koskien heidän sairastumistaan syömishäiriöön. Tarkasteluni kohteena olivat heidän kokemuksensa siitä, miksi olivat sairastuneet. Tutkimukseni tarkoituksena ei ollut luoda yleisiä selitysmalleja syömishäiriöiden mahdollisista syistä vaan tuoda esille joitakin polkuja, jotka ovat johdattaneet tutkimukseeni osallistuneet henkilöt sairauden tielle. Tutkimustani varten keräsin syömishäiriötä sairastavien henkilöiden kirjoittamia lyhyitä elämäkertoja, jotka ilmensivät heidän sisäisiä tarinoitaan. Elämäkertoja analysoidessani hyödynsin holistista sisällön analyysia sekä Polkinghornen narratiivista analyysia. Tutkimukseni osoitti selkeästi, että syömishäiriöt eivät ole sairastuneille varsinainen tavoite, vaan ainoastaan yksi keino saavuttaa muita tavoitteita. Elämäntapahtumat ja kasvuympäristö määrittivät tutkimukseeni osallistuneiden henkilöiden tavoitteita ja sitä, miksi juuri syömishäiriö tuli yhdeksi keinoksi saavuttaa näitä tavoitteita. Tutkimukseeni osallistuneet henkilöt kertoivat erityisesti lapsuuden traumaattisten tapahtumien ja kiusaamisen ulkonäön vuoksi olleen syömishäiriöön sairastumisen taustalla. Tutkimukseni perusteella voidaan todeta, että syömishäiriöissä ei ole kyse vain kauneudennälästä tai huomion hakemisesta vaan yrityksestä selviytyä elämässä, kun muut keinot eivät enää riitä tai eivät ole toimivia.