Entrainment and its perturbation in the auditory cortex of the rat : phase and frequency modulations - Karvonen, Anu (2010)
Tutkimuksen tavoitteena oli luoda oskillatorista tahdistamista rotan kuuloaivokuorella sekä valikoivasti häiritä sitä. Tahdistamista ei ole juuri lainkaan tutkittu aiemmin, joten tutkimuksessa yritettiin löytää uutta tietoa käyttäen ainutlaatuista kokeellista asetelmaa. Viisitoista rottaa nukutettiin uretaanilla ja niiltä mitattiin paikallisia kenttäpotentiaaleja (local field potentials,LFPs) kovakalvon päälle sijoitetun solun ulkopuolisen mikroelektrodin avulla. Neljässä pääkokeessa luotiin 2,5 Hz tahdistamista yhdeksän ärsykkeen äänijonoilla, missä tahdistamisäänen taajuus oli 4000 Hz ja häiritsevän äänen taajuus oli 4500 Hz. Häirintä oli aina kahdeksannessa äänessä, jonka vaihetta ja/tai taajuutta muutettiin. Tutkimuksessa testattiin myös tahdistamistaajuuden viiveen vaihtelua sekä esitettiin yksittäisten äänien kokeita. Tulosten analysoinnissa huomioitiin se, että rotta voi olla mittaamisen aikana joko niin sanotussa up & down tai kompleksissa tilassa, joista kompleksia tilaa tulisi suosia vasteiden eroavuuksien tarkastelussa.