Luokka ja sukupuoli ruokakirjoissa tapausesimerkkinä Hans Välimäen tuotanto

Tutkielmani tarkoituksena on osoittaa, kuinka ruokakirjat osaltaan aktiivisesti luovat ja toisintavat käsitystämme luokasta ja sukupuolesta. Tutkielmassani jaottelen ruokakirjallisuuden gastronomiseen kirjallisuuteen ja keittokirjallisuuteen. Gastronominen kirjallisuus on perinteisesti ollut miehise...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Kallio, Emmi
Other Authors: Humanistinen tiedekunta, Faculty of Humanities, Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos, Department of Art and Cultural Studies, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2010
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/25695
_version_ 1826225718184378368
author Kallio, Emmi
author2 Humanistinen tiedekunta Faculty of Humanities Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos Department of Art and Cultural Studies University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Kallio, Emmi Humanistinen tiedekunta Faculty of Humanities Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos Department of Art and Cultural Studies University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Kallio, Emmi Humanistinen tiedekunta Faculty of Humanities Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos Department of Art and Cultural Studies University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Kallio, Emmi
datasource_str_mv jyx
description Tutkielmani tarkoituksena on osoittaa, kuinka ruokakirjat osaltaan aktiivisesti luovat ja toisintavat käsitystämme luokasta ja sukupuolesta. Tutkielmassani jaottelen ruokakirjallisuuden gastronomiseen kirjallisuuteen ja keittokirjallisuuteen. Gastronominen kirjallisuus on perinteisesti ollut miehisen eliitin laji. Arkiseen käytännöllisyyteen keskittyvät keittokirjat ovat puolestaan olleet naisten kirjallisuutta. Ruoan ja luokan yhteydessä keskeisenä teoreettisena kehyksenä toimivat Pierre Bourdieun ajatukset mausta ja luokasta sekä kulttuurisesta ja ekonomisesta pääomasta. Ruokaa ja sukupuolta puolestaan pohdin sekä ruoka-aineiden että ruoanvalmistuksen sukupuolittuneisuuden kautta. Tapausesimerkkinä tarkastelen Hans Välimäen tuotantoa vuosilta 2004–2009. Välimäen teokset asettuvat osaksi hyvän maun sanelevaa gastronomisen kirjallisuuden jatkumoa, toisaalta ne ovat myös käytännöllisiä ruoanvalmistusoppaita, keittokirjoja. Välimäki kiinnittyy teoksillaan vahvasti ravintolamaailmaan. Ammattitaidon esille tuominen vaikuttaisikin olevan kirjojen keskeisintä sisältöä. Välimäellä on myös valtaa itse määritellä oikeaa makua ja sulkea sen ulkopuolelle raaka-aineita ja valmistusmenetelmiä. Luokka ilmenee teoksista myös implisiittisen lukijan käsitteen kautta. Olen hahmotellut Välimäen kirjoille kaksi erillistä implisiittistä lukijaa, osaavan ruokaharrastajan ja työväenluokkaisemman kotikokin, jonka ekonominen ja kulttuurinen pääoma on ihannelukijaan verrattuna matalampi. Välimäen kirjat ylläpitävät jakoa yläluokkaiseen ja miehiseen ravintolamaailmaan ja naisiseen kotikeit-tämiseen. Välimäen teoksissa naisten rooliksi jää tuottaa se arkinen kotiruoan perusta, jolta luovat miehet ponnistavat eteenpäin, yläluokkaiseen ja arvostettuun ravintolamaailmaan.
first_indexed 2024-09-11T08:53:07Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.author", "value": "Kallio, Emmi", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2010-12-15T18:27:46Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2010-12-15T18:27:46Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2010", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.other", "value": "oai:jykdok.linneanet.fi:1144543", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/25695", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Tutkielmani tarkoituksena on osoittaa, kuinka ruokakirjat osaltaan aktiivisesti luovat ja toisintavat k\u00e4sityst\u00e4mme luokasta ja sukupuolesta. Tutkielmassani jaottelen ruokakirjallisuuden gastronomiseen kirjallisuuteen ja keittokirjallisuuteen. Gastronominen kirjallisuus on perinteisesti ollut miehisen eliitin laji. Arkiseen k\u00e4yt\u00e4nn\u00f6llisyyteen keskittyv\u00e4t keittokirjat ovat puolestaan olleet naisten kirjallisuutta. Ruoan ja luokan yhteydess\u00e4 keskeisen\u00e4 teoreettisena kehyksen\u00e4 toimivat Pierre Bourdieun ajatukset mausta ja luokasta sek\u00e4 kulttuurisesta ja ekonomisesta p\u00e4\u00e4omasta. Ruokaa ja sukupuolta puolestaan pohdin sek\u00e4 ruoka-aineiden ett\u00e4 ruoanvalmistuksen sukupuolittuneisuuden kautta. \r\n\r\nTapausesimerkkin\u00e4 tarkastelen Hans V\u00e4lim\u00e4en tuotantoa vuosilta 2004\u20132009. V\u00e4lim\u00e4en teokset asettuvat osaksi hyv\u00e4n maun sanelevaa gastronomisen kirjallisuuden jatkumoa, toisaalta ne ovat my\u00f6s k\u00e4yt\u00e4nn\u00f6llisi\u00e4 ruoanvalmistusoppaita, keittokirjoja.\r\n\r\nV\u00e4lim\u00e4ki kiinnittyy teoksillaan vahvasti ravintolamaailmaan. Ammattitaidon esille tuominen vaikuttaisikin olevan kirjojen keskeisint\u00e4 sis\u00e4lt\u00f6\u00e4. V\u00e4lim\u00e4ell\u00e4 on my\u00f6s valtaa itse m\u00e4\u00e4ritell\u00e4 oikeaa makua ja sulkea sen ulkopuolelle raaka-aineita ja valmistusmenetelmi\u00e4. Luokka ilmenee teoksista my\u00f6s implisiittisen lukijan k\u00e4sitteen kautta. Olen hahmotellut V\u00e4lim\u00e4en kirjoille kaksi erillist\u00e4 implisiittist\u00e4 lukijaa, osaavan ruokaharrastajan ja ty\u00f6v\u00e4enluokkaisemman kotikokin, jonka ekonominen ja kulttuurinen p\u00e4\u00e4oma on ihannelukijaan verrattuna matalampi.\r\n\r\nV\u00e4lim\u00e4en kirjat yll\u00e4pit\u00e4v\u00e4t jakoa yl\u00e4luokkaiseen ja miehiseen ravintolamaailmaan ja naisiseen kotikeit-t\u00e4miseen. V\u00e4lim\u00e4en teoksissa naisten rooliksi j\u00e4\u00e4 tuottaa se arkinen kotiruoan perusta, jolta luovat miehet ponnistavat eteenp\u00e4in, yl\u00e4luokkaiseen ja arvostettuun ravintolamaailmaan.", "language": "", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted using Plone Publishing form by Emmi Kallio (emjokall) on 2010-12-15 18:27:43.670488. Form: Pro gradu -lomake (1 tekij\u00e4) (https://kirjasto.jyu.fi/julkaisut/julkaisulomakkeet/pro-gradu-lomake-1-tekijae). JyX data:", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by jyx lomake-julkaisija (jyx-julkaisija@noreply.fi) on 2010-12-15T18:27:46Z\r\nNo. of bitstreams: 2\r\nURN:NBN:fi:jyu-201012153176.doc: 332288 bytes, checksum: 1d1ea2c3b3be72c25d797e13372040b6 (MD5)\r\nlicense.html: 5011 bytes, checksum: de37755c01daeca68f35c5569ec400bd (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2010-12-15T18:27:46Z (GMT). No. of bitstreams: 2\r\nURN:NBN:fi:jyu-201012153176.doc: 332288 bytes, checksum: 1d1ea2c3b3be72c25d797e13372040b6 (MD5)\r\nlicense.html: 5011 bytes, checksum: de37755c01daeca68f35c5569ec400bd (MD5)\r\n Previous issue date: 2010", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "92 sivua", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "V\u00e4lim\u00e4ki, Hans", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Luokka ja sukupuoli ruokakirjoissa : tapausesimerkkin\u00e4 Hans V\u00e4lim\u00e4en tuotanto", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201012153176", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.dcmitype", "value": "Text", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "dcmitype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Humanistinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Humanities", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Art and Cultural Studies", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Kirjallisuus", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Literature", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "304", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "keittokirjat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "gastronomia", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kokit", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "yhteiskuntaluokat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "sukupuoli", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_25695
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:56:55Z
main_date 2010-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2010
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/2b3f2a25-9b54-44ea-89ef-efd877f37e30\/download","text":"URN_NBN_fi_jyu-201012153176.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2010
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Kallio, Emmi Luokka ja sukupuoli ruokakirjoissa : tapausesimerkkinä Hans Välimäen tuotanto Välimäki, Hans Kirjallisuus Literature 304 keittokirjat gastronomia kokit yhteiskuntaluokat sukupuoli
title Luokka ja sukupuoli ruokakirjoissa : tapausesimerkkinä Hans Välimäen tuotanto
title_full Luokka ja sukupuoli ruokakirjoissa : tapausesimerkkinä Hans Välimäen tuotanto
title_fullStr Luokka ja sukupuoli ruokakirjoissa : tapausesimerkkinä Hans Välimäen tuotanto Luokka ja sukupuoli ruokakirjoissa : tapausesimerkkinä Hans Välimäen tuotanto
title_full_unstemmed Luokka ja sukupuoli ruokakirjoissa : tapausesimerkkinä Hans Välimäen tuotanto Luokka ja sukupuoli ruokakirjoissa : tapausesimerkkinä Hans Välimäen tuotanto
title_short Luokka ja sukupuoli ruokakirjoissa
title_sort luokka ja sukupuoli ruokakirjoissa tapausesimerkkinä hans välimäen tuotanto
title_sub tapausesimerkkinä Hans Välimäen tuotanto
title_txtP Luokka ja sukupuoli ruokakirjoissa : tapausesimerkkinä Hans Välimäen tuotanto
topic Välimäki, Hans Kirjallisuus Literature 304 keittokirjat gastronomia kokit yhteiskuntaluokat sukupuoli
topic_facet 304 Kirjallisuus Literature Välimäki, Hans gastronomia keittokirjat kokit sukupuoli yhteiskuntaluokat
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/25695 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201012153176
work_keys_str_mv AT kallioemmi luokkajasukupuoliruokakirjoissatapausesimerkkinähansvälimäentuotanto