Ikääntymisen vaikutus näköön ja kuuloon : aistitoimintojen heikentymisen tunnistaminen ja arviointi sekä ikääntyneen tukeminen - Kivimäki, Taina (2010)
Ikääntyneiden näön ja kuulon ongelmat heikentävät toimintakykyä, lisäävät masennuksen riskiä ja altistavat laitoshoitoon joutumiselle. Kaihin, glaukooman ja silmänpohjan ikärappeuman esiintyvyys lisääntyy ikääntyessä. Kuulo-ongelmia on 33%:lla yli 75 vuotiaista. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa avo- ja laitoshoidossa vanhustyötä tekevien hoitajien tietoja ikääntyneen näön ja kuulon heikentyessä. Tutkimuksessa selvitettiin mitä hoitajat tiesivät näkö- ja kuulovaikeuksien syistä ja ikääntymiseen liittyvistä sairauksista. Tutkimuksessa selvitettiin myös mitä keinoja hoitajat käyttivät ikääntyneen näön ja kuulon heikentymisen tunnistamiseen ja arviointiin sekä miten hoitajat tukivat ikääntynyttä näön ja kuulon heikentyessä. Tutkimuksen aineisto kerättiin vuoden 2009 aikana Rauman kaupungin sosiaalipalvelun ja terveyskeskuksen hoitajilta. Kyselylomakkeita lähetettiin 377 ja kyselyyn vastasi 211 hoitajaa. Aineistoa analysoitiin sekä tilastollisilla että laadullisella menetelmällä. Tutkimuksen tulosten mukaan erittäin pieni osa hoitajista oli saanut näön ja kuulon täydennyskoulutusta viimeisten kahden vuoden aikana. Hoitajien mielestä ikääntyneille ei tehdä säännöllisesti näön ja kuulon tarkastuksia kotona tai laitoksessa. Hoitajat pystyivät tunnistamaan näön tai kuulon heikentymisen, mutta he eivät yleensä osanneet käyttää toimintakykymittareita arvioinnin välineinä. Havainnointi ja tarkkailu olivat tärkeimmät hoitotyön menetelmät heikentyneen näön ja kuulon arvioinnissa. Kotona tai laitoksessa tehtiin harvoin tutkimuksia tai testejä näön tai kuulon heikentyessä. Apuvälineiden huoltaminen oli yleensä ongelmallista. Hoitajat pitivät tärkeänä ikääntyneen motivointia ja kannustamista näön ja kuulon heikentyessä. Näön ja kuulon heikentymiseen liittyvää koulutusta tarvitaan enemmän. Hoitajilla on yleensä melko hyvät tiedot näköön ja kuuloon vaikuttavista sairauksista. Käytännön hoiva- ja hoitotyöhön tarvitaan lisää varmuutta erityisesti apuvälineiden huoltamisesta ja arviointiin liittyvistä menetelmistä.