Vanhoillislestadiolaisnaisten kokemuksia parisuhdeväkivallasta irtautumisesta - Putila, Kaisa (2010)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on analysoida, miten vanhoillislestadiolaiseen herätysliikkeeseen kuuluvat naiset ovat kokeneet uskonnon ja yhteisön merkityksen heidän irtautumisprosessissaan parisuhdeväkivallasta. Parisuhdeväkivalta on sosiaalinen ongelma, josta on yhteiskunnassamme tehty tutkimuksia, mutta yhteisön ja uskonnollisuuden merkitystä selviytymisprosessissa ei ole tutkittu. Tutkin myös naisten kokemuksia virallisesta avusta ja tuesta. Tutkimukseni on laadullinen fenomenologinen tutkimus, jonka aineisto koostuu kahdesta ryhmähaastattelusta. Ryhmäkeskusteluihin osallistui neljä naista ja ne toteutettiin teemaja syvähaastattelun menetelmillä. Aineiston analyysitapa on teoriaohjaava sisällönanalyysi, jossa käytetään abduktiivista päättelylogiikkaa. Tutkimukseni teoriatausta muodostuu vanhoillislestadiolaisuudesta ja parisuhdeväkivallasta. Tutkimukseni tuloksista voidaan päätellä, että vanhoillislestadiolaisten naisten irtaantumisprosessi parisuhdeväkivallasta koostuu kahden päällekkäisen prosessin läpikäymisestä. Naisilla on irtaantuminen ja selviytymisprosessi parisuhdeväkivallasta ja sen lisäksi he joutuvat miettimään suhdettaan vanhoillislestadiolaiseen yhteisöön ja uskontoon. Väkivaltaisen parisuhteen aikana naiset kokivat, että muun muassa anteeksiantamusta on käytetty väärin. Eroratkaisu oli vaikea, koska lestadiolainen yhteisö ja myös oma uskonvakaumus on eroamista vastaan. Eroratkaisu tuli lopulta, koska lasten tilanne vaati sitä. Lestadiolaisyhteisöstä naiset ovat kokeneet saavansa sekä tukea että esteitä selviytymiselleen. Pahinta on ollut eroratkaisun jälkeen naisten uskon kyseenalaistaminen ja juoruilu, joiden vuoksi naiset ovat joutuneet miettimään, kuuluvatko he enää lestadiolaisyhteisöön vai eivät. Voidaan todeta, että parisuhdeväkivalta loppui naisten eroratkaisuun, mutta hengellinen ja yhteisöllinen väkivalta jatkui tämän jälkeen lestadiolaisyhteisön joidenkin uskovaisten jäsenten taholta. Parisuhdeväkivallasta irtautumisen hinnaksi nousee toisen väkivallan lajin, henkisen ja hengellisen väkivallan kohtaaminen. Viranomaisten antamasta avusta ja tuesta tutkimukseni naisilla on hyviä kokemuksia. Viranomaisilta toivotaan normaalia suhtautumista lestadiolaisiin ja lain painottamista ratkaisujen edessä.