Renderöintilaitoksen ja teurastamon typpipitoisten sivutuotteiden käsittely mesofiilisessa ja termofiilisessa anaerobiprosessissa

Teurastamo- ja renderöintiprosessien sivutuotteet sisältävät paljon proteiineja ja rasvoja ja ovat energiapitoisia, mikä tekee niistä potentiaalisia anaerobiseen käsittelyyn. Kolmea teurastamosivutuotetta (siipikarja-, nauta- ja sikajaetta) sekä viittä renderöintiprosessin materiaalia (slammia, biol...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Rantanen, Marianne
Other Authors: Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Faculty of Sciences, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, Department of Biological and Environmental Science, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2010
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/25655
Description
Summary:Teurastamo- ja renderöintiprosessien sivutuotteet sisältävät paljon proteiineja ja rasvoja ja ovat energiapitoisia, mikä tekee niistä potentiaalisia anaerobiseen käsittelyyn. Kolmea teurastamosivutuotetta (siipikarja-, nauta- ja sikajaetta) sekä viittä renderöintiprosessin materiaalia (slammia, biolietettä, dekantterikuraa, rasvanerotusaltaan ylitettä ja sulatetta)käytettiin anaerobiprosessin materiaalina. Kaikkia kahdeksaa materiaalia käsiteltiin mesofiilisessa ja termofiilisessa anaerobiprosessissa ja renderöintimateriaaleja termofiilisessa prosessissa eri kuormituksella ja viipymällä. Mesofiilinen prosessi oli soveltuvin prosesseista materiaalien käsittelyyn 1,5 kg VS/m3d kuormituksella ja 50 d:n viipymällä, jolloin metaanintuotto oli 0,85 m3/kgVS. Materiaalien yhteiskäsittely termofiilisessa prosessissa toimi 1,5 kg VS/m3d kuormituksella ja 50 d:n viipymällä, jolloin ominaismetaanintuotto oli 0,70 m3/kgVS. Renderöintimateriaalien termofiilinen prosessin ominaismetaanintuotto oli parhaimmillaan 0,6 m3/kgVS samoilla parametreilla. Mesofiilinen prosessi oli stabiili ja molemmat termofiilisista prosesseista olivat epästabiileja, sillä termofiiliset prosessit inhiboituivat koejakson edetessä.