Der Naturbegriff in Max Frischs Romanen Homo faber. Ein Bericht (1957) und Der Mensch erscheint im Holozän (1979) - Luukkanen, Laura (2010)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan luontokäsitettä maailmankuvan muutoksiin liittyen Max Frischin romaaneissa Homo faber. Ein Bericht (1957) ja Der Mensch erscheint im Holozän (1979). Luontokuvaa ja mailmankuvaa sekä näissä tapahtuvia muutoksia käsitellään ensin teoriaosassa historian eri aikakausien näkökulmasta. Analyysiosassa tarkastellaan maailman- ja luontokuvan muutoksia romaanien päähenkilöiden ajattelutavoissa. Luontosuhteemme ja sen määritteleminen on ajankohtainen teema, jota joudumme jatkuvasti mm. erilaisten luonnonkatastrofien yhteydessä pohtimaan. Tämä suhde on myös jatkuvan muutoksen alaisena, jota on helpompi ymmärtää, kun tunnemme luontokäsitteen kehitystä ja historiallisia taustoja.Lisäksi tutkielmassa tarkastelun kohteena on romaanien suhde julkaisuajankohtaan ja kyseiseen aikakauteen sekä tuon ajan ilmentämiin tapahtumiin ja niiden heijastumiseen Frischin romaanien päähenkilöiden maailmankuvissa. Molemmissa romaaneissa on nähtävissä samankaltainen kehityskertomus, jossa muuttuvaa luontosuhdetta ja maailmankuvaa voidaan tarkastella erilaisista perspektiiveistä, kuten esimerkiksi luonto- tekniikka-vastaparin tai ruumiillisuus-käsitteen näkökulmasta.