Mitä 50-vuotiaat katuvat? : kehityksellinen ja hyvinvoinnin näkökulma - Lahtela, Laura; Rajala, Anna-Maria (2010)
Tutkimuksemme kohteena olivat 50-vuotiaiden katumukset. Tarkastelimme katumusten esiintyvyyttä ja niiden sisältöjä sekä sitä missä iässä ne ovat keskimäärin alkaneet kaduttaa. Lisäksi tutkimme eri taustatekijöiden yhteyttä katumuksiin sekä katumusten yhteyttä hyvinvointiin (psykologinen hyvinvointi ja tyytyväisyys elämään) sekä kehityksellisempään ilmiöön, eheyteen. Taustatekijöistä otimme tarkastelun kohteeksi sukupuolen, koulutustason, sosioekonomisen aseman, työsuhteen (työssä vs. ei työssä), perhetilanteen (lapsia vs. ei lapsia) sekä siviilisäädyn. Tutkittavat (111 miestä ja 110 naista) osallistuivat Lapsesta aikuiseksi -pitkittäistutkimukseen vuonna 2009, jolloin he olivat keskimäärin 50-vuotiaita. Tulokset osoittivat, että hieman yli puolet (53.8%) 50-vuotiaista katui jotakin. Katumusten sisällöt jakautuivat kuuteen luokkaan: 1) Opiskelu ja koulutus (21.7%), 2) Työ- ja uraratkaisut (20.9%), 3) Perhe ja vanhemmuus (19.1%), 4) Parisuhde ja avioliitto (16.5%), 5) Elämäntavat ja henkilökohtaiset ominaisuudet (13.0%), 6) Asuminen ja taloudelliset ratkaisut (8.7%). Opiskeluun ja koulutukseen liittyvät katumukset olivat alkaneet kaduttaa muita aikaisemmin. Tulosten mukaan lapsettomilla oli enemmän elämäntapoihin tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin liittyviä katumuksia kuin muilla. Tulokset osoittivat myös, että ne jotka eivät katuneet mitään, kokivat enemmän eheyttä ja olivat tyytyväisempiä elämäänsä. Myös ne, joilla oli opiskeluun ja koulutukseen sekä elämäntapoihin ja henkilökohtaisiin ominaisuuksiin liittyviä katumuksia, kokivat vähiten eheyttä. Lisäksi ne, joilla oli opiskeluun ja koulutukseen liittyviä katumuksia olivat vähemmän tyytyväisiä elämäänsä.