Peruskoululaisten suhtautuminen koululiikuntaan - Leinonen, Tuomas (2010)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, kuinka alakoulun viidesluokkalaiset suhtautuvat koululiikuntaan. Tutkimuksessa selvitettiin teemahaastattelun avulla liikuntatunteihin suhtautumiseen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimuksen lähtökohtana toimivat aikaisemmat tutkimukset oppilaiden suhtautumisesta koululiikuntaan. Tutkielman alussa oppiaineen luonnetta tarkastellaan koululiikunnan tavoitteiden ja teorian pohjalta. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan liikunnan erityispiirteitä peruskoulun oppiaineena sekä perehdytään liikuntaan koulun liikunnanopetuksen ja nuorten liikunta-aktiivisuuden näkökulmista, jotka ovat tällä hetkellä vahvasti hyvinvointikeskeisiä. Tämän tutkimuksen aineistona käytettiin teemahaastatteluaineistoa, joka kerättiin syyskuussa 2010. Tutkimuksen kohdejoukkona oli kahdeksan Petäjäveden alakoulun viidennen luokan oppilasta. Tutkimusmenetelmänä käytettiin laadullista lähestymistapaa, jossa selvitettiin oppilaan omia tuntemuksia ja mielipiteitä koululiikunnasta.