Hyvää ruokaa ja monta kulttuuria singaporelaisten arkikokemus monikulttuurisuudesta

Tutkimukseni käsittelee singaporelaisten arkikokemusta monikulttuurisuudesta. Selvitän tutkimuksessani ruoan merkityssisältöä toisen kulttuurin kokemisessa ja tutkin ruoan tarjoamaa rajapintaa kulttuurien välisessä vuorovaikutuksessa. Kuvailen myös minkälaista singaporelainen monikulttuurisuusdiskur...

Täydet tiedot

Bibliografiset tiedot
Päätekijä: Mäkelä, Jyri
Muut tekijät: Humanistinen tiedekunta, Faculty of Humanities, Historian ja etnologian laitos, Department of History and Ethnology, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Aineistotyyppi: Pro gradu
Kieli:fin
Julkaistu: 2010
Aiheet:
Linkit: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/25613
_version_ 1826225771116494848
author Mäkelä, Jyri
author2 Humanistinen tiedekunta Faculty of Humanities Historian ja etnologian laitos Department of History and Ethnology University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Mäkelä, Jyri Humanistinen tiedekunta Faculty of Humanities Historian ja etnologian laitos Department of History and Ethnology University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Mäkelä, Jyri Humanistinen tiedekunta Faculty of Humanities Historian ja etnologian laitos Department of History and Ethnology University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Mäkelä, Jyri
datasource_str_mv jyx
description Tutkimukseni käsittelee singaporelaisten arkikokemusta monikulttuurisuudesta. Selvitän tutkimuksessani ruoan merkityssisältöä toisen kulttuurin kokemisessa ja tutkin ruoan tarjoamaa rajapintaa kulttuurien välisessä vuorovaikutuksessa. Kuvailen myös minkälaista singaporelainen monikulttuurisuusdiskurssi on ja miten monikulttuurisuus ilmenee singaporelaisten kulttuuri-identiteetissä. Tutkimuksessa olen käyttänyt triangulatiivista eli moniaineistoista metodia. Aineistoni koostuu eri tavoin toteutetuista tutkimushaastatteluista, joista osan toteutin kasvotusten ja osan virtuaalisia menetelmiä, kuten internet-kyselyä hyödyntäen, sekä tekemästäni kenttätyömatkasta Singaporeen. Singapore on monikulttuurinen kaupunkivaltio, jonka väestö koostuu useasta eri etnisestä ryhmästä. Suurin osa väestöstä omaa kiinalaisen, malesialaisen tai intialaisen taustan, mutta myös muita etnisiä ryhmiä esiintyy. Singaporessa vallitsee pääosin hyvin suvaitseva monikulttuurisuusdiskurssi. Singaporelaiset kasvatetaan monikulttuurisuuteen ja harmoniasta pidetään huolta myös valtiollisin toimin. Pinnan alta voidaan kuitenkin löytää jonkinasteisia negaatioita muita kulttuureja kohtaan. Varsinkaan maahan hiljattain tulleet uudemmat etniset ryhmät eivät saa aina yhtä varauksetonta hyväksyntää, kuin saarella kauemmin esiintyneet kulttuurit. Monikulttuurisuus näkyy vahvasti myös Singaporen ruokakulttuurissa. Singaporelainen ruoka on monimuotoista, sillä se on saanut ominaispiirteensä maahan asettuneiden etnisten ryhmien keittiöistä. Ruoka- ja hawker -keskuksilla on tärkeä rooli singaporelaisessa kulttuurissa. Ne ovat keskittymiä, joissa on tarjolla laajasti eri kulttuurien ruokia. Keskukset mahdollistavat toisista kulttuureista oppimisen ruoan avulla, ja antavat etnisille ryhmille tilaisuuden syödä yhdessä, vaikka nautittaisiinkin erityyppisiä ruokia. Kulttuurien välillä on eroja ruokailutottumuksissa ja nämä erot singaporelaiset oppivat yhteiskunnassaan. Eri etnisten ryhmien edustajien syödessä yhdessä singaporelaiset miettivät jo etukäteisesti tulevaa ruokailutilannetta. Singaporelaiset ovat oppineet toimimaan niin, ettei kenenkään uskomuksia loukata. Singaporelaiset arvostavat ruokaansa ja nostavat sen yhdeksi tärkeimmäksi elementiksi omassa kulttuurissaan. Ruoka ilmentää ja ylläpitää singaporelaista monikulttuurisuutta, mutta sen avulla luodaan myös yhtenäistä kulttuuri-identiteettiä. Maahan muuttaneiden mukana tulleet ruokalajit ovat muokkautuneet ajan kuluessa Singaporessa ja luoneet omaleimaisen keittiön, jota maan kansalaiset arvostavat suuresti. Singaporelaisten kulttuuri-identiteetti perustuu vahvasti etniseen taustaan. Tämän vuoksi yhtä yhtenäistä kulttuuri-identiteettiä on vaikea määritellä. On kuitenkin huomattava, että osa singaporelaisista haluaisi nähdä itsensä ensisijaisesti singaporelaisina. Pyrkimys yhtenäiseen kulttuuri-identiteetiin näkyy erityisesti nuorten mielipiteissä. He luovat yhtenäisyyttä ruoan ja singlishin, eli singaporen englannin avulla.
first_indexed 2024-09-11T08:50:16Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.author", "value": "M\u00e4kel\u00e4, Jyri", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2010-11-18T18:02:12Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2010-11-18T18:02:12Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2010", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.other", "value": "oai:jykdok.linneanet.fi:1143037", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/25613", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Tutkimukseni k\u00e4sittelee singaporelaisten arkikokemusta monikulttuurisuudesta. Selvit\u00e4n tutkimuksessani ruoan merkityssis\u00e4lt\u00f6\u00e4 toisen kulttuurin kokemisessa ja tutkin ruoan tarjoamaa rajapintaa kulttuurien v\u00e4lisess\u00e4 vuorovaikutuksessa. Kuvailen my\u00f6s mink\u00e4laista singaporelainen monikulttuurisuusdiskurssi on ja miten monikulttuurisuus ilmenee singaporelaisten kulttuuri-identiteetiss\u00e4. \n\nTutkimuksessa olen k\u00e4ytt\u00e4nyt triangulatiivista eli moniaineistoista metodia. Aineistoni koostuu eri tavoin toteutetuista tutkimushaastatteluista, joista osan toteutin kasvotusten ja osan virtuaalisia menetelmi\u00e4, kuten internet-kysely\u00e4 hy\u00f6dynt\u00e4en, sek\u00e4 tekem\u00e4st\u00e4ni kentt\u00e4ty\u00f6matkasta Singaporeen. \n\nSingapore on monikulttuurinen kaupunkivaltio, jonka v\u00e4est\u00f6 koostuu useasta eri etnisest\u00e4 ryhm\u00e4st\u00e4. Suurin osa v\u00e4est\u00f6st\u00e4 omaa kiinalaisen, malesialaisen tai intialaisen taustan, mutta my\u00f6s muita etnisi\u00e4 ryhmi\u00e4 esiintyy. Singaporessa vallitsee p\u00e4\u00e4osin hyvin suvaitseva monikulttuurisuusdiskurssi. Singaporelaiset kasvatetaan monikulttuurisuuteen ja harmoniasta pidet\u00e4\u00e4n huolta my\u00f6s valtiollisin toimin. Pinnan alta voidaan kuitenkin l\u00f6yt\u00e4\u00e4 jonkinasteisia negaatioita muita kulttuureja kohtaan. Varsinkaan maahan hiljattain tulleet uudemmat etniset ryhm\u00e4t eiv\u00e4t saa aina yht\u00e4 varauksetonta hyv\u00e4ksynt\u00e4\u00e4, kuin saarella kauemmin esiintyneet kulttuurit. \n\nMonikulttuurisuus n\u00e4kyy vahvasti my\u00f6s Singaporen ruokakulttuurissa. Singaporelainen ruoka on monimuotoista, sill\u00e4 se on saanut ominaispiirteens\u00e4 maahan asettuneiden etnisten ryhmien keitti\u00f6ist\u00e4. Ruoka- ja hawker -keskuksilla on t\u00e4rke\u00e4 rooli singaporelaisessa kulttuurissa. Ne ovat keskittymi\u00e4, joissa on tarjolla laajasti eri kulttuurien ruokia. Keskukset mahdollistavat toisista kulttuureista oppimisen ruoan avulla, ja antavat etnisille ryhmille tilaisuuden sy\u00f6d\u00e4 yhdess\u00e4, vaikka nautittaisiinkin erityyppisi\u00e4 ruokia. Kulttuurien v\u00e4lill\u00e4 on eroja ruokailutottumuksissa ja n\u00e4m\u00e4 erot singaporelaiset oppivat yhteiskunnassaan. Eri etnisten ryhmien edustajien sy\u00f6dess\u00e4 yhdess\u00e4 singaporelaiset miettiv\u00e4t jo etuk\u00e4teisesti tulevaa ruokailutilannetta. Singaporelaiset ovat oppineet toimimaan niin, ettei kenenk\u00e4\u00e4n uskomuksia loukata. Singaporelaiset arvostavat ruokaansa ja nostavat sen yhdeksi t\u00e4rkeimm\u00e4ksi elementiksi omassa kulttuurissaan. Ruoka ilment\u00e4\u00e4 ja yll\u00e4pit\u00e4\u00e4 singaporelaista monikulttuurisuutta, mutta sen avulla luodaan my\u00f6s yhten\u00e4ist\u00e4 kulttuuri-identiteetti\u00e4. Maahan muuttaneiden mukana tulleet ruokalajit ovat muokkautuneet ajan kuluessa Singaporessa ja luoneet omaleimaisen keitti\u00f6n, jota maan kansalaiset arvostavat suuresti.\n\nSingaporelaisten kulttuuri-identiteetti perustuu vahvasti etniseen taustaan. T\u00e4m\u00e4n vuoksi yht\u00e4 yhten\u00e4ist\u00e4 kulttuuri-identiteetti\u00e4 on vaikea m\u00e4\u00e4ritell\u00e4. On kuitenkin huomattava, ett\u00e4 osa singaporelaisista haluaisi n\u00e4hd\u00e4 itsens\u00e4 ensisijaisesti singaporelaisina. Pyrkimys yhten\u00e4iseen kulttuuri-identiteetiin n\u00e4kyy erityisesti nuorten mielipiteiss\u00e4. He luovat yhten\u00e4isyytt\u00e4 ruoan ja singlishin, eli singaporen englannin avulla.", "language": "", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted using Plone Publishing form by Jyri M\u00e4kel\u00e4 (jypeanma) on 2010-11-18 18:02:09.849637. Form: Pro gradu -lomake (1 tekij\u00e4) (https://kirjasto.jyu.fi/julkaisut/julkaisulomakkeet/pro-gradu-lomake-1-tekijae). JyX data:", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by jyx lomake-julkaisija (jyx-julkaisija@noreply.fi) on 2010-11-18T18:02:12Z\nNo. of bitstreams: 2\nURN:NBN:fi:jyu-201011183106.pdf: 1357627 bytes, checksum: 0fa4d137b4c3494a8aa855760dff8463 (MD5)\nlicense.html: 5023 bytes, checksum: 5d11e7c0eec9a43ae5a22214c959271a (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2010-11-18T18:02:12Z (GMT). No. of bitstreams: 2\nURN:NBN:fi:jyu-201011183106.pdf: 1357627 bytes, checksum: 0fa4d137b4c3494a8aa855760dff8463 (MD5)\nlicense.html: 5023 bytes, checksum: 5d11e7c0eec9a43ae5a22214c959271a (MD5)\n Previous issue date: 2010", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "102 sivua", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "monikulttuurisuus", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "arkikokemus", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "Singapore", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ruokakulttuuri", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "diskurssi", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "kulttuuri-identiteetti", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "rajapinta", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Hyv\u00e4\u00e4 ruokaa ja monta kulttuuria : singaporelaisten arkikokemus monikulttuurisuudesta", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201011183106", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.dcmitype", "value": "Text", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "dcmitype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Humanistinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Humanities", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Historian ja etnologian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of History and Ethnology", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Etnologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Ethnology", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "302", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "monikulttuurisuus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "arki", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "etnisyys", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kokemukset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruokakulttuuri", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruoka", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kulttuuri", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kulttuuri-identiteetti", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "Singapore", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_25613
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:56:26Z
main_date 2010-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2010
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/e3f8b378-b444-4987-958b-af41cfa593a4\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-201011183106.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2010
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Mäkelä, Jyri Hyvää ruokaa ja monta kulttuuria : singaporelaisten arkikokemus monikulttuurisuudesta monikulttuurisuus arkikokemus Singapore ruokakulttuuri diskurssi kulttuuri-identiteetti rajapinta Etnologia Ethnology 302 arki etnisyys kokemukset ruoka kulttuuri
title Hyvää ruokaa ja monta kulttuuria : singaporelaisten arkikokemus monikulttuurisuudesta
title_full Hyvää ruokaa ja monta kulttuuria : singaporelaisten arkikokemus monikulttuurisuudesta
title_fullStr Hyvää ruokaa ja monta kulttuuria : singaporelaisten arkikokemus monikulttuurisuudesta Hyvää ruokaa ja monta kulttuuria : singaporelaisten arkikokemus monikulttuurisuudesta
title_full_unstemmed Hyvää ruokaa ja monta kulttuuria : singaporelaisten arkikokemus monikulttuurisuudesta Hyvää ruokaa ja monta kulttuuria : singaporelaisten arkikokemus monikulttuurisuudesta
title_short Hyvää ruokaa ja monta kulttuuria
title_sort hyvää ruokaa ja monta kulttuuria singaporelaisten arkikokemus monikulttuurisuudesta
title_sub singaporelaisten arkikokemus monikulttuurisuudesta
title_txtP Hyvää ruokaa ja monta kulttuuria : singaporelaisten arkikokemus monikulttuurisuudesta
topic monikulttuurisuus arkikokemus Singapore ruokakulttuuri diskurssi kulttuuri-identiteetti rajapinta Etnologia Ethnology 302 arki etnisyys kokemukset ruoka kulttuuri
topic_facet 302 Ethnology Etnologia Singapore arki arkikokemus diskurssi etnisyys kokemukset kulttuuri kulttuuri-identiteetti monikulttuurisuus rajapinta ruoka ruokakulttuuri
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/25613 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201011183106
work_keys_str_mv AT mäkeläjyri hyvääruokaajamontakulttuuriasingaporelaistenarkikokemusmonikulttuurisuudesta