Home range and movements of the Saimaa ringed seal (Phoca hispida saimensis Nordq.) - Oksanen, Sari (2010)
Uhanalaisen saimaannorpan (Phoca hispida saimensis Nordq.) spatiaalinen käyttäytymisekologia on puutteellisesti tunnettua: liikkumista on tutkittu jonkin verran avovesiajalla, mutta talviajalta vastaavia tutkimuksia ei ole tehty. Saimaannorpan on osoitettu olevan paikkauskollinen karvanvaihto- ja pesintäalueille, ja sen on ehdotettu olevan paikkauskollinen myös läpi vuoden. Tässä tutkimuksessa pyrittiin selvittämään saimaannorpan elinpiirin kokoa, liikkumista ja paikkauskollisuutta läpi vuoden VHF-radiotelemetrian avulla. Seurantajaksoilla 1999-2000 ja 2006-2007 seurattiin yhteensä viittä yksilöä lähetinten kiinnittämisestä toukokuussa niiden tippumiseen saakka (marraskuu-huhtikuu). Kesä- ja talvielinpiirien koot arvioitiin 95 % konveksin peitteen minimointi -menetelmää (minimum convex polygon, MCP) ja ydinestimointimenetelmää (fixed kernel) käyttäen yhteensä kolmelle aikuiselle, joista yhdelle myös nuorena. Lisäksi vain kesäeliinpiirien koot arvoitiin yhdelle aikuiselle ja yhdelle nuorelle. Vuodenaikaisia vaelluksia tutkittiin kesä- ja talvielinpiirien keskipisteiden etäisyyksien avulla. Aikuisten norppien kesäelinpiireissä oli enemmän yksilöllistä vaihtelua kuin talvielinpiireissä, mutta tilastollisesti merkitseviä eroja ei löytynyt (kesä, n = 4: 3-15 km2 (95 % MCP) ja 3-27 km2 (95 % kernel); talvi, n = 3: 2-5 km2 (95 % MCP) ja 4-8 km2 (95 % kernel). Kahden nuoren yksilön havaittiin liikkuvan kesällä melko suurella alueella (36 ja 8 km2 (95 % MCP); 38 ja 15 km2 (95 % kernel)). Talvielinpiirin kooksi yhdelle nuorelle arvioitiin 3 km2 (MCP) ja 4 km2 (kernel). Ympärivuodenseuratuista kolmesta yksilöstä kaikkien havaittiin tekevän vaellus (8-36 km) kesäelinpiiriltä talvielinpiirille. Tosin molemmilla seurantajaksoilla tutkittu uros teki vaelluksen vain nuorena. Tässä tutkimuksessa on ensimmäistä kertaa arvioitu saimaannorpan elinpiirin kokoa ympäri vuoden ja lisätietoa tarvitaan. Tulosten perusteella saimaannorppayksilöt eivät välttämättä ole niin paikkauskollisia kuin aiemmin on ehdotettu vaan voivat tehdä vuodenaikaisvaelluksia ja siirtyä eri alueille vuodenaikojen mukaan. Tulokset kuitenkin viittaavat karvanvaihto- ja pesintäajan paikkauskollisuuteen, kuten on aikaisemminkin osoitettu.