fullrecord |
[{"key": "dc.contributor.author", "value": "Aho, Anne", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2010-11-01T13:43:09Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2010-11-01T13:43:09Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2005", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/25541", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Tutkimuksen tarkoituksena oli selvitt\u00e4\u00e4 arginiini- tai plasebotablettien suun kautta nauttimisen j\u00e4lkeen plasmasta mitattua arginiinin m\u00e4\u00e4r\u00e4\u00e4 kaksoissokkotutkimuksella levon ja voimaharjoituksen yhteydess\u00e4. Yksitt\u00e4isten aminohappojen imeytymist\u00e4 ruuansulatuskanavasta verenkiertoon ei ole juurikaan tutkittu, vaikka arginiinin vaikutuksista elimist\u00f6\u00f6n l\u00f6ytyy lukuisia tutkimuksia. Koehenkil\u00f6in\u00e4 oli yhdeks\u00e4n miest\u00e4 (ik\u00e4 27\u00b13 vuotta, paino 78\u00b110 kg ja pituus 1.80\u00b10.07 m). Kaksoissokkokokeessa y\u00f6n paaston j\u00e4lkeen kaikki koehenkil\u00f6t nauttivat suun kautta joko levossa tai voimaharjoituksen yhteydess\u00e4 eri mittauskerroilla plasebotabletteja tai arginiinitabletteja 50 mg/painokilo. Kaikilla mittauskerroilla koehenkil\u00f6ilt\u00e4 otettiin laskimoverin\u00e4ytteet ennen aminohappojen nauttimista sek\u00e4 ajanhetkill\u00e4 30, 60, 90 ja 120 minuuttia. Voimaharjoitus kesti tunnin ja liikkeit\u00e4 oli kuusi, joista jokaista tehtiin kolme 10 toiston sarjaa noin 75% maksimista sarjapalautusten ollessa kaksi minuuttia. Plasmasta analysoitiin aminohappopitoisuudet korkean erottelukyvyn nestekromatografialla (HPLC) ja laskimoverin\u00e4ytteist\u00e4 hemoblobiini (Hb), hematokriitti (Hkr), glukoosi- ja laktaattipitoisuus sek\u00e4 yhdelt\u00e4 koehenkil\u00f6lt\u00e4 insuliinipitoisuudet. Tilastomenetelmin\u00e4 k\u00e4ytettiin varianssianalyysi\u00e4, keskiarvoja ja -hajontoja. Plasman arginiinipitoisuus nousi merkitsev\u00e4sti nautittaessa arginiinia levossa (p<0.01) ja voimaharjoituksen (p<0.05) yhteydess\u00e4. Levossa plasman arginiinipitoisuus nousi noin 75% jo 30 minuutin aikana. Suurimmillaan arginiinipitoisuudet olivat levossa ajanhetkell\u00e4 60 min ja voimaharjoituksen yhteydess\u00e4 ajanhetkell\u00e4 120 min. Arginiinipitoisuus oli merkitsev\u00e4sti korkeampi (p< 0.05) voimaharjoituksen yhteydess\u00e4 ajanhetkell\u00e4 120 min kuin levossa nautittaessa arginiinia. Voimaharjoituksen yhteydess\u00e4 Hb nousi merkitsev\u00e4sti arginiinia (p<0.001) ja plaseboa (p<0.01) nautittaessa sek\u00e4 Hkr nousi samoin merkitsev\u00e4sti arginiinia (p<0.001) ja plaseboa (p<0.01) nautittaessa. Arginiinin nauttiminen nosti merkitsev\u00e4sti arginiinipitoisuutta plasmassa sek\u00e4 levossa ett\u00e4 voimaharjoituksen yhteydess\u00e4. Voimaharjoitus n\u00e4ytti hidastavan arginiinin pitoisuuden kasvua plasmassa. Voimaharjoituksen yhteydess\u00e4 plasman arginiinipitoisuuden nousu johtui suun kautta nautitusta arginiinista, sill\u00e4 arginiinipitoisuuden nousua ei selitt\u00e4nyt Hb:n ja Hkr:n nousu, joka kertoo plasmatilavuuden muutoksista. Kuitenkaan t\u00e4m\u00e4n tutkimuksen perusteella ei voida sanoa kuinka suuri osa suun kautta nautitusta arginiinista p\u00e4\u00e4tyi plasmasta lihaksiin.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Joonas Kesaniemi (jkesa@jyu.fi) on 2010-11-01T13:43:09Z\nNo. of bitstreams: 1\naho anne 2005.pdf: 217088 bytes, checksum: 053df060b8ea1c46f5b6de8cd14acf1c (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2010-11-01T13:43:09Z (GMT). No. of bitstreams: 1\naho anne 2005.pdf: 217088 bytes, checksum: 053df060b8ea1c46f5b6de8cd14acf1c (MD5)\n Previous issue date: 2005", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "arginiini", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "aminohapot", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "voimaharjoittelu", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "imeytyminen", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Suun kautta nautitun arginiinin vaikutukset plasman arginiinipitoisuuteen levossa ja voimaharjoituksen yhteydess\u00e4", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "bachelor thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201011013046", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.dcmitype", "value": "Text", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "dcmitype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Bachelor's thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Kandidaatintutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikuntabiologian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Liikuntafysiologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "bachelorThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}]
|