Tasatyönnön taloudellisuus maastohiihdossa submaksimaalisella nopeudella - Sirparanta, Aina-Ilona (2008)
Aiemmissa tutkimuksissa maastohiihdon tasatyönnön kinematiikasta on löytynyt erilaisiatasatyöntöstrategioita. Eräs aiempi tutkimus jaotteli tasatyöntötekniikat leveät kyynärpäät –ja kapeat kyynärpäät – tekniikkoihin perustuen tekniikoiden erilaisiin ominaispiirteisiin.Kyseisessä tutkimuksessa havaittiin myös, että leveät kyynärpäät – tekniikallavoimantuotto oli suurempaa. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan aerobista taloudellisuuttakahdella maastohiihdon tasatyönnön tekniikalla submaksimaalisella nopeudellatasatyöntöergometrillä. Taloudellisuus voidaan määrittää hapenkulutuksesta suorituksenaikana, edellyttäen, että energiaa tuotetaan aerobisesti.Tutkimuksen koehenkilöinä oli 6 maastohiihtotaustaista henkilöä. Koehenkilöt tekivätkahdella eri tasatyönnön tekniikalla submaksimaaliset suoritukset tasatyöntöergometrissä.Kuormitukset kestivät 4 minuuttia ja niiden aikana mitattiin hapenkulutusta ja sydämensykettä kuormien viimeisen minuutin ajalta.Tekniikoiden välillä ei löydetty tilastollista merkitsevyyttä (P<0,05) hapenkulutuksen eikäsydämen sykkeen osalta. Tutkimuksessa tutkittujen tasatyönnön tekniikoiden välillävoidaan havaita korkeintaan yksilökohtaisia eroja suorituksen taloudellisuudessa.