Beeta-alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn

Beeta-alaniini muodostaa lihaskudoksessa karnosiinia, joka on lihaksen tärkeimpiä puskureita.Korkeaintensiteettisessä suorituksessa lihaksen pH:n laskun minimointi saattaisiolla hyödyksi lihassupistuksen optimaalisen toiminnan kannalta. Tämän tutkimuksentarkoituksena oli selvittää vaikuttaako beeta-...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Saltevo, Saana
Other Authors: Liikuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Sport and Health Sciences, Liikuntabiologian laitos, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Format: Bachelor's thesis
Language:fin
Published: 2008
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/25537
_version_ 1826225809294098432
author Saltevo, Saana
author2 Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Saltevo, Saana Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Saltevo, Saana Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Saltevo, Saana
datasource_str_mv jyx
description Beeta-alaniini muodostaa lihaskudoksessa karnosiinia, joka on lihaksen tärkeimpiä puskureita.Korkeaintensiteettisessä suorituksessa lihaksen pH:n laskun minimointi saattaisiolla hyödyksi lihassupistuksen optimaalisen toiminnan kannalta. Tämän tutkimuksentarkoituksena oli selvittää vaikuttaako beeta-alaniini veren happamuuteen, laktaattiin jafyysiseen suorituskykyyn. Tutkimukseen osallistui viisitoista jyväskyläläistä miesjalkapalloilijaa(21.3 ± 2.8 v.). Koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään, joista toiset (n = 8)nauttivat beeta-alaniinia 1.5 g kolmesti vuorokaudessa (yhteensä 4.5 g vuorokaudessa)ja toiset (n = 7) vastaavasti plaseboa. Tutkimus koostui identtisistä alku- ja loppumittauksistasekä näiden välisestä neljän viikon latausjaksosta, jolloin koehenkilöt harjoittelivatjoukkueen harjoitusohjelman mukaisesti. Mittauksissa koehenkilöiltä mitattiin aamupäivälläpieni verenkuva, antropometria, 5-loikka, kevennyshyppy, 20 m:n juoksu ja400 m:n juoksu. Verinäytteet puskuroinnin keskeisiä fysiologisia muuttujia varten otettiinennen juoksua (pre), minuutti juoksun jälkeen (post1), viiden minuutin kuluttua(post 5) ja 30 minuutin kuluttua (post 30). Niistä analysoitiin pH ja laktaatti. Iltapäivällämitattiin lihasvoimasta maksimi- ja kestovoima (50 % 1 RM:stä) penkkipunnerruksessaja jalkakyykyssä. Tutkimuksen tuloksissa ei löytynyt tilastollisesti merkitseviä erojamissään muuttujassa beeta-alaniiniryhmän ja kontrolliryhmän välillä. Sen sijaan 400m:n juoksuaika lähestyi merkitsevää (p = 0.086) beeta-alaniiniryhmän sisällä alku- jaloppumittausten välisessä muutoksessa (parannus _ ka -1.21 ± 1.60 s). Beetaalaniiniryhmälläfysiologiset muutokset eivät olleet myöskään merkitseviä; veren happamuusja laktaattiarvot kasvoivat hiukan 400 m:n juoksun jälkeen yhdistetyissä (alkujaloppumittaukset) verinäytteissä, mikä voi antaa viitteitä lihasten parantuneesta puskurointikyvystä.Voima- ja nopeusominaisuuksissa tilastollisesti merkitsevää parannustatapahtui vain 5-loikassa molempien ryhmien sisällä. Beeta-alaniini ei tämän tutkimuksenvalossa vaikuta veren happamuuteen, laktaattiin tai fyysiseen suorituskykyyn.
first_indexed 2012-12-06T00:01:14Z
format Kandityö
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.author", "value": "Saltevo, Saana", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2010-11-01T13:42:52Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2010-11-01T13:42:52Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2008", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/25537", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Beeta-alaniini muodostaa lihaskudoksessa karnosiinia, joka on lihaksen t\u00e4rkeimpi\u00e4 puskureita.Korkeaintensiteettisess\u00e4 suorituksessa lihaksen pH:n laskun minimointi saattaisiolla hy\u00f6dyksi lihassupistuksen optimaalisen toiminnan kannalta. T\u00e4m\u00e4n tutkimuksentarkoituksena oli selvitt\u00e4\u00e4 vaikuttaako beeta-alaniini veren happamuuteen, laktaattiin jafyysiseen suorituskykyyn. Tutkimukseen osallistui viisitoista jyv\u00e4skyl\u00e4l\u00e4ist\u00e4 miesjalkapalloilijaa(21.3 \u00b1 2.8 v.). Koehenkil\u00f6t jaettiin kahteen ryhm\u00e4\u00e4n, joista toiset (n = 8)nauttivat beeta-alaniinia 1.5 g kolmesti vuorokaudessa (yhteens\u00e4 4.5 g vuorokaudessa)ja toiset (n = 7) vastaavasti plaseboa. Tutkimus koostui identtisist\u00e4 alku- ja loppumittauksistasek\u00e4 n\u00e4iden v\u00e4lisest\u00e4 nelj\u00e4n viikon latausjaksosta, jolloin koehenkil\u00f6t harjoittelivatjoukkueen harjoitusohjelman mukaisesti. Mittauksissa koehenkil\u00f6ilt\u00e4 mitattiin aamup\u00e4iv\u00e4ll\u00e4pieni verenkuva, antropometria, 5-loikka, kevennyshyppy, 20 m:n juoksu ja400 m:n juoksu. Verin\u00e4ytteet puskuroinnin keskeisi\u00e4 fysiologisia muuttujia varten otettiinennen juoksua (pre), minuutti juoksun j\u00e4lkeen (post1), viiden minuutin kuluttua(post 5) ja 30 minuutin kuluttua (post 30). Niist\u00e4 analysoitiin pH ja laktaatti. Iltap\u00e4iv\u00e4ll\u00e4mitattiin lihasvoimasta maksimi- ja kestovoima (50 % 1 RM:st\u00e4) penkkipunnerruksessaja jalkakyykyss\u00e4. Tutkimuksen tuloksissa ei l\u00f6ytynyt tilastollisesti merkitsevi\u00e4 erojamiss\u00e4\u00e4n muuttujassa beeta-alaniiniryhm\u00e4n ja kontrolliryhm\u00e4n v\u00e4lill\u00e4. Sen sijaan 400m:n juoksuaika l\u00e4hestyi merkitsev\u00e4\u00e4 (p = 0.086) beeta-alaniiniryhm\u00e4n sis\u00e4ll\u00e4 alku- jaloppumittausten v\u00e4lisess\u00e4 muutoksessa (parannus _ ka -1.21 \u00b1 1.60 s). Beetaalaniiniryhm\u00e4ll\u00e4fysiologiset muutokset eiv\u00e4t olleet my\u00f6sk\u00e4\u00e4n merkitsevi\u00e4; veren happamuusja laktaattiarvot kasvoivat hiukan 400 m:n juoksun j\u00e4lkeen yhdistetyiss\u00e4 (alkujaloppumittaukset) verin\u00e4ytteiss\u00e4, mik\u00e4 voi antaa viitteit\u00e4 lihasten parantuneesta puskurointikyvyst\u00e4.Voima- ja nopeusominaisuuksissa tilastollisesti merkitsev\u00e4\u00e4 parannustatapahtui vain 5-loikassa molempien ryhmien sis\u00e4ll\u00e4. Beeta-alaniini ei t\u00e4m\u00e4n tutkimuksenvalossa vaikuta veren happamuuteen, laktaattiin tai fyysiseen suorituskykyyn.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Joonas Kesaniemi (jkesa@jyu.fi) on 2010-11-01T13:42:52Z\nNo. of bitstreams: 1\nsaltevo saana 2008.pdf: 241664 bytes, checksum: 5fdd69e4b1d6d003dafcb24dbb3ec2fe (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2010-11-01T13:42:52Z (GMT). No. of bitstreams: 1\nsaltevo saana 2008.pdf: 241664 bytes, checksum: 5fdd69e4b1d6d003dafcb24dbb3ec2fe (MD5)\n Previous issue date: 2008", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "karnosiini", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "puskuri", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "pH", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "laktaatti", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "suorituskyky", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "jalkapalloilija", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Beeta-alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sek\u00e4 fyysiseen suorituskykyyn", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "bachelor thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201011013042", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.dcmitype", "value": "Text", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "dcmitype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Bachelor's thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Kandidaatintutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikuntabiologian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Liikuntafysiologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "jyx.includeIn.OAI", "value": "true", "language": "", "element": "includeIn", "qualifier": "OAI", "schema": "jyx"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "bachelorThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_25537
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:55:15Z
main_date 2008-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2008
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/5722d7e2-e367-44d3-9b87-b3520beaf50b\/download","text":"saltevo saana 2008.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2008
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Saltevo, Saana Beeta-alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn karnosiini puskuri pH laktaatti suorituskyky jalkapalloilija Liikuntafysiologia
title Beeta-alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn
title_full Beeta-alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn
title_fullStr Beeta-alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn Beeta-alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn
title_full_unstemmed Beeta-alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn Beeta-alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn
title_short Beeta-alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn
title_sort beeta alaniinin nauttimisen vaikutukset veren ph ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn
title_txtP Beeta-alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn
topic karnosiini puskuri pH laktaatti suorituskyky jalkapalloilija Liikuntafysiologia
topic_facet Liikuntafysiologia jalkapalloilija karnosiini laktaatti pH puskuri suorituskyky
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/25537 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201011013042
work_keys_str_mv AT saltevosaana beetaalaniininnauttimisenvaikutuksetverenphjalaktaattiarvoihinsekäfyysiseensuoritus