Beeta-alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn

Saltevo, Saana Sinikka. Liikuntafysiologian kandidaattitutkielma. Kesä 2008. Beeta- alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn. 41 s. Beeta-alaniini muodostaa lihaskudoksessa karnosiinia, joka on lihaksen tärkeimpiä puskureita. Korkeaintensiteet...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Saltevo, Saana
Other Authors: Liikuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Sport and Health Sciences, Liikuntabiologian laitos, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Format: Bachelor's thesis
Language:fin
Published: 2008
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/25494
_version_ 1826225812638007296
author Saltevo, Saana
author2 Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Saltevo, Saana Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Saltevo, Saana Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Saltevo, Saana
datasource_str_mv jyx
description Saltevo, Saana Sinikka. Liikuntafysiologian kandidaattitutkielma. Kesä 2008. Beeta- alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn. 41 s. Beeta-alaniini muodostaa lihaskudoksessa karnosiinia, joka on lihaksen tärkeimpiä puskureita. Korkeaintensiteettisessä suorituksessa lihaksen pH:n laskun minimointi saattaisi olla hyödyksi lihassupistuksen optimaalisen toiminnan kannalta. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää vaikuttaako beeta-alaniini veren happamuuteen, laktaattiin ja fyysiseen suorituskykyyn. Tutkimukseen osallistui viisitoista jyväskyläläistä miesjalkapalloilijaa (21.3 ± 2.8 v.). Koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään, joista toiset (n = 8) nauttivat beeta-alaniinia 1.5 g kolmesti vuorokaudessa (yhteensä 4.5 g vuorokaudessa) ja toiset (n = 7) vastaavasti plaseboa. Tutkimus koostui identtisistä alku- ja loppumittauksista sekä näiden välisestä neljän viikon latausjaksosta, jolloin koehenkilöt harjoittelivat joukkueen harjoitusohjelman mukaisesti. Mittauksissa koehenkilöiltä mitattiin aamupäivällä pieni verenkuva, antropometria, 5-loikka, kevennyshyppy, 20 m:n juoksu ja 400 m:n juoksu. Verinäytteet puskuroinnin keskeisiä fysiologisia muuttujia varten otettiin ennen juoksua (pre), minuutti juoksun jälkeen (post1), viiden minuutin kuluttua (post 5) ja 30 minuutin kuluttua (post 30). Niistä analysoitiin pH ja laktaatti. Iltapäivällä mitattiin lihasvoimasta maksimi- ja kestovoima (50 % 1 RM:stä) penkkipunnerruksessa ja jalkakyykyssä. Tutkimuksen tuloksissa ei löytynyt tilastollisesti merkitseviä eroja missään muuttujassa beeta-alaniiniryhmän ja kontrolliryhmän välillä. Sen sijaan 400 m:n juoksuaika lähestyi merkitsevää (p = 0.086) beeta-alaniiniryhmän sisällä alku- ja loppumittausten välisessä muutoksessa (parannus ∆ ka -1.21 ± 1.60 s). Beeta-alaniiniryhmällä fysiologiset muutokset eivät olleet myöskään merkitseviä; veren happamuus ja laktaattiarvot kasvoivat hiukan 400 m:n juoksun jälkeen yhdistetyissä (alku- ja loppumittaukset) verinäytteissä, mikä voi antaa viitteitä lihasten parantuneesta puskurointikyvystä. Voima- ja nopeusominaisuuksissa tilastollisesti merkitsevää parannusta tapahtui vain 5-loikassa molempien ryhmien sisällä. Beeta-alaniini ei tämän tutkimuksen valossa vaikuta veren happamuuteen, laktaattiin tai fyysiseen suorituskykyyn.
first_indexed 2012-12-06T00:01:14Z
format Kandityö
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.author", "value": "Saltevo, Saana", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2010-10-18T06:05:38Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2010-10-18T06:05:38Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2008", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/25494", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Saltevo, Saana Sinikka. Liikuntafysiologian kandidaattitutkielma. Kes\u00e4 2008. Beeta-\r\nalaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sek\u00e4 fyysiseen suorituskykyyn. 41 s. \r\nBeeta-alaniini muodostaa lihaskudoksessa karnosiinia, joka on lihaksen t\u00e4rkeimpi\u00e4 puskureita. Korkeaintensiteettisess\u00e4 suorituksessa lihaksen pH:n laskun minimointi saattaisi olla hy\u00f6dyksi lihassupistuksen optimaalisen toiminnan kannalta. T\u00e4m\u00e4n tutkimuksen tarkoituksena oli selvitt\u00e4\u00e4 vaikuttaako beeta-alaniini veren happamuuteen, laktaattiin ja fyysiseen suorituskykyyn. Tutkimukseen osallistui viisitoista jyv\u00e4skyl\u00e4l\u00e4ist\u00e4 miesjalkapalloilijaa (21.3 \u00b1 2.8 v.). Koehenkil\u00f6t jaettiin kahteen ryhm\u00e4\u00e4n, joista toiset (n = 8) nauttivat beeta-alaniinia 1.5 g kolmesti vuorokaudessa (yhteens\u00e4 4.5 g vuorokaudessa) ja toiset (n = 7) vastaavasti plaseboa. Tutkimus koostui identtisist\u00e4 alku- ja loppumittauksista sek\u00e4 n\u00e4iden v\u00e4lisest\u00e4 nelj\u00e4n viikon latausjaksosta, jolloin koehenkil\u00f6t harjoittelivat joukkueen harjoitusohjelman mukaisesti. Mittauksissa koehenkil\u00f6ilt\u00e4 mitattiin aamup\u00e4iv\u00e4ll\u00e4 pieni verenkuva, antropometria, 5-loikka, kevennyshyppy, 20 m:n juoksu ja 400 m:n juoksu. Verin\u00e4ytteet puskuroinnin keskeisi\u00e4 fysiologisia muuttujia varten otettiin ennen juoksua (pre), minuutti juoksun j\u00e4lkeen (post1), viiden minuutin kuluttua (post 5) ja 30 minuutin kuluttua (post 30). Niist\u00e4 analysoitiin pH ja laktaatti. Iltap\u00e4iv\u00e4ll\u00e4 mitattiin lihasvoimasta maksimi- ja kestovoima (50 % 1 RM:st\u00e4) penkkipunnerruksessa ja jalkakyykyss\u00e4. Tutkimuksen tuloksissa ei l\u00f6ytynyt tilastollisesti merkitsevi\u00e4 eroja \r\nmiss\u00e4\u00e4n muuttujassa beeta-alaniiniryhm\u00e4n ja kontrolliryhm\u00e4n v\u00e4lill\u00e4. Sen sijaan 400 \r\nm:n juoksuaika l\u00e4hestyi merkitsev\u00e4\u00e4 (p = 0.086) beeta-alaniiniryhm\u00e4n sis\u00e4ll\u00e4 alku- ja \r\nloppumittausten v\u00e4lisess\u00e4 muutoksessa (parannus \u2206 ka -1.21 \u00b1 1.60 s). Beeta-alaniiniryhm\u00e4ll\u00e4 fysiologiset muutokset eiv\u00e4t olleet my\u00f6sk\u00e4\u00e4n merkitsevi\u00e4; veren happamuus ja laktaattiarvot kasvoivat hiukan 400 m:n juoksun j\u00e4lkeen yhdistetyiss\u00e4 (alku- ja loppumittaukset) verin\u00e4ytteiss\u00e4, mik\u00e4 voi antaa viitteit\u00e4 lihasten parantuneesta puskurointikyvyst\u00e4. Voima- ja nopeusominaisuuksissa tilastollisesti merkitsev\u00e4\u00e4 parannusta tapahtui vain 5-loikassa molempien ryhmien sis\u00e4ll\u00e4. Beeta-alaniini ei t\u00e4m\u00e4n tutkimuksen valossa vaikuta veren happamuuteen, laktaattiin tai fyysiseen suorituskykyyn.", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Laura Karavirta (likaravi@jyu.fi) on 2010-10-18T06:05:38Z\nNo. of bitstreams: 1\nLFY.A005 Saana.Saltevo FINAL.pdf: 237956 bytes, checksum: fdc5e05816ab4d54a775a9c9f69758b5 (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2010-10-18T06:05:38Z (GMT). No. of bitstreams: 1\nLFY.A005 Saana.Saltevo FINAL.pdf: 237956 bytes, checksum: fdc5e05816ab4d54a775a9c9f69758b5 (MD5)\n Previous issue date: 2008", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "karnosiini", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "puskuri", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "pH", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "laktaatti", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "suorituskyky", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "jalkapalloilija", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Beeta-alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sek\u00e4 fyysiseen suorituskykyyn", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "bachelor thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201010182996", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.dcmitype", "value": "Text", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "dcmitype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Bachelor's thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Kandidaatintutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikuntabiologian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Liikuntafysiologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "jyx.includeIn.OAI", "value": "true", "language": "", "element": "includeIn", "qualifier": "OAI", "schema": "jyx"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "bachelorThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_25494
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:55:44Z
main_date 2008-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2008
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/55ec8746-6046-4b87-9df6-0abbff5eb09c\/download","text":"LFY.A005 Saana.Saltevo FINAL.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2008
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Saltevo, Saana Beeta-alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn karnosiini puskuri pH laktaatti suorituskyky jalkapalloilija Liikuntafysiologia
title Beeta-alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn
title_full Beeta-alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn
title_fullStr Beeta-alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn Beeta-alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn
title_full_unstemmed Beeta-alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn Beeta-alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn
title_short Beeta-alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn
title_sort beeta alaniinin nauttimisen vaikutukset veren ph ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn
title_txtP Beeta-alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn
topic karnosiini puskuri pH laktaatti suorituskyky jalkapalloilija Liikuntafysiologia
topic_facet Liikuntafysiologia jalkapalloilija karnosiini laktaatti pH puskuri suorituskyky
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/25494 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201010182996
work_keys_str_mv AT saltevosaana beetaalaniininnauttimisenvaikutuksetverenphjalaktaattiarvoihinsekäfyysiseensuoritus