Poikien telinevoimistelun liiketestistö : CD-ROM oppimateriaalin tuottaminen ja sen arviointi - Lehmusto, Teemu (2007)
Pro gradu -tutkielmani tarkoituksena oli Poikien telinevoimistelun liiketestistö cd-rom oppimateriaalin tuottaminen ja sen arviointi valmennuskäytössä. Oppimateriaali on suunnattu miesten telinevoimisteluun, erityisesti poikien ja nuorten valmennuksen tuek-si. Oppimateriaali tuotettiin yhteistyössä Suomen Voimisteluliiton kanssa. Oppimateri-aalin arviointi toteutettiin tutkimuksena, jonka aineisto kerättiin kahdeksan eri teline-voimisteluseuran kymmeneltä valmentajalta. Arvioinnin tavoitteena oli saada tietoa telinevoimisteluvalmentajien aikaisemmista kokemuksista audiovisuaalisten välineiden ja materiaalin käyttämisestä. Lisäksi valmentajat arvioivat Poikien telinevoimistelun liiketestistö -oppimateriaalin ja arvostelukriteeristön toimivuuden valmennuskäytössä sekä oppimateriaalin kehittämistarpeen. Tutkimuksessa valmentajat käyttivät oppimateriaalia valmennuksessaan noin kahden kuukauden ajan. Tutkimusaineisto kerättiin avoimella kyselylomakkeella. Tutkimus oli luonteeltaan laadullista tutkimusta, joka pohjautuu fenomenologis-hermeneuttiseen tie-teenfilosofiaan. Kerätyn aineiston analysoinnissa käytettiin aineistolähtöistä sisällönana-lyysia. Sisällönanalyysin lopputuloksena syntyi kymmenen luokkaa, joiden avulla teh-tiin lopullinen arviointi. Kerätyn aineiston kokoon vaikutti kyselyn ajoittuminen kevään 2007 kisakauden päälle. Tämän takia oppimateriaalia oli käytetty jokseenkin vähän. Oppimateriaali osoittautui kuitenkin toimivaksi telinevoimistelun valmennuskäytössä. Oppimateriaali voi mahdol-listaa yhtenäisten valmennuslinjojen luomisen perustekniikoiden osalta Suomen teline-voimisteluseurojen kilpavoimisteluvalmennuksessa. Valmentajat kokivat, että oppima-teriaalista on hyötyä sekä valmentajalle että telinevoimistelijalle. Telinevoimistelijat kehittyivät oppimateriaalin avulla esimerkiksi suoritustekniikoissa. Lisäksi oppimateri-aali helpotti liikkeiden opettamista ja palautteen antoa. Myös liiketestistön arvostelukri-teeristö osoittautui toimivaksi ja yksinkertaiseksi käyttää. Kehitettävää oppimateriaalis-sa oli muun muassa kuvanlaadun ja editoinnin suhteen.