Kaikki ei ole suoraviivaista : yleistetyn additiivisen mallin (GAM) käyttö ja edut työn piirteiden käyräviivaisten työhyvinvointivaikutuksien tutkimisessa - Tanskanen, Jussi (2010)
Tilastomenetelmien käyttö yhteiskuntatieteellisessä tutkimuksessa on yksipuoleista. Tässä tutkimuksessa esiteltiin uusi analyysimenetelmä yleistetty additiivinen malli (GAM), jota verrattiin usein käytettyyn yleistettyyn lineaariseen malliin (GLM). Analyysimenetelmiä sovellettiin työhyvinvoinnin tutkimukseen. Työhyvinvoinnin syntyä tarkasteltiin työpsykologien kehittämien Karasekin interaktiomallin, työn vaatimusten ja voimavarojen (TV-TV) mallin sekä Warrin vitamiinimallin näkökulmasta. Kaikki kolme työhyvinvoinnin mallia selittävät työhyvinvointia työn piirteillä. Työhyvinvointia mitattiin työstressin ja työn imun kautta.