Nuorten identiteetti-ilmaisu IRC-Galleriassa : ilmaisukeinoina nimimerkit, profiilikuvat ja kuvatekstit - Pyykkönen, Piia (2010)
NUORTEN IDENTITEETTI-ILMAISU IRC-GALLERIASSA Ilmaisukeinoina nimimerkit, profiilikuvat ja kuvatekstit Piia Pyykkönen Sosiologia Pro gradu-tutkielma Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Jyväskylän yliopisto Ohjaaja: Terhi-Anna Wilska Syksy 2010 Sivumäärä: 113 Pro gradu-tutkielmani käsittelee nuorten identiteetti-ilmaisua IRC-Galleriassa. Identiteettiilmaisun selvittämisessä ovat apuna nuorten profiilikuvat, niihin liittyvät tekstit sekä nuorten itselleen keksimät nimimerkit. Aineisto on kerätty internetin sosiaalisesta yhteisöpalvelusta IRC-Galleriasta. Aineisto koostuu neljässä eri yhteisössä olevien jäsenten profiilikuvista, niihin liittyvistä kuvateksteistä ja jäsenten nimimerkeistä. Menetelmänä tässä tutkimuksessa käytettiin kuvan erittelyä ja laadullista sisällönanalyysiä. Tekstiaineiston käsittelyssä hyödynnettiin myös sisällönanalyysia, sillä tekstit pyrittiin luokittelemaan ja teemoittelemaan. Aineiston avulla tutkittiin, miten alakulttuurisiin yhteisöihin kuuluvat nuoret eroavat itseilmaisullisesti ja ryhmäidentiteetiltään niin sanotuista tavallisista nuorista. Alakulttuuriset nuoret toivat esille profiilikuvissaan, nimimerkeissään ja kuvaan liittyvissä teksteissään alakulttuuriin kuulumista ulkonäössään, vaatetuksessaan ja kielenkäytössään. Alakulttuurisiin yhteisöihin kuuluvat nuoret esiintyivät yhteisölle yhdenmukaisesti ja hyvin samankaltaisesti, kun taas alakulttuuriin kuulumattomat nuoret esiintyivät enemmänkin omina persoonallisena itsenään, tosin viiteryhmälleen ominaisesti. Alakulttuuriin kuulumisessa on olennaista ryhmään kuulumisen tunne, yhteisyys ja mehenki. Alakulttuuriseen yhteisöön kuuluminen antaa nuorelle mahdollisuuden rakentaa identiteettiä yhdessä samanlaisten nuorten kanssa.