Auditiivisen palautteen häiritsemisen vaikutus mieslaulajan sävelkorkeuteen ja äänenväriin - Huttunen, Niko (2010)
Aiemmassa tutkimuksessa on osoitettu, että laulajan säveltarkkuus heikkenee kun hänen auditiivista palautejärjestelmäänsä häiritään. Aiemmissa kokeissa koetehtävinä on käytetty sointuarpeggioita sekä asteikkoja, jolloin sävelen kontekstisidonnaisuus on jäänyt vähemmälle huomiolle. Tässä tutkimuksessa haluttiin eksperimentin avulla selvittää kuinka tarkastelusävelen konteksti vaikuttaa sävelkorkeuden vaihteluihin, kun koehenkilöiden auditiivista palautejärjestelmää häiritään. Koetehtävät olivat lyhyitä melodioita sekä tuttu lastenlaulu. Koehenkilöt olivat miehiä. Selvisi, että ylhäältä päin lähestyttäessä kohdesävelen sävelkorkeus on selvästi matalampi kuin alhaalta päin lähestyttäessä. Saatu tulos kertoo laulajan ns. yliarvioivan intervallin koon musiikillisen liikkeen ollessa suuntautunut alaspäin, kun saatava auditiivinen palaute on puutteellinen. Lisätutkimusta melodisen kontekstin vaikutuksesta laulajan sävelpuhtauteen kannattaisi suorittaa.