Johtajien työn eettinen kuormittavuus ja sen yhteydet työhyvinvointiin - Lähteenkorva, Liljaana (2010)
Tutkimuksessa selvitettiin, kuinka usein ja millaisten vaatimusten edessä suomalaiset johtajat kohtaavat työssään eettisesti haastavia tilanteita ja niiden aiheuttamaa kuormittavuutta. Lisäksi tutkittiin, ovatko johtajien kokemukset eettisestä kuormittavuudesta yhteydessä heidän työhyvinvointiinsa (työuupumukseen ja työn imuun). Johtajien yksilölliset ja organisatoriset taustatekijät huomioitiin ilmiöiden tarkastelussa. Kyselytutkimukseen osallistui 902 johtajaa syksyllä 2009. Tutkitut edustivat keski- ja ylintä johtoa ja suurin osa oli miehiä (70 %). Tutkittujen ikä vaihteli 25 ja 68 vuoden välillä (ka = 46,4, kh = 9,29). Tulokset osoittivat, että 84 % johtajista kohtasi työssään eettisesti haastavia tilanteita vähintään muutaman kerran vuodessa. Heistä neljäsosa koki nämä tilanteet psyykkisesti kuormittaviksi. Naiset kokivat miesjohtajia enemmän eettisesti haastavat tilanteet psyykkisesti kuormittavina. Tulokset osoittivat lisäksi, että johtajien päivittäiseen työhön liittyviä tilanteita tai vaatimuksia pidettiin eettisesti haastavina. Sen sijaan johtajien harvoin kohtaamia tilanteita tai laajoja yhteiskunnallisia ja eettisiä kysymyksiä ei pidetty samassa määrin eettisesti haastavina. Eettisen kuormittavuuden kokemukset olivat yhteydessä johtajien työuupumukseen ja matalaan työn imuun. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että selkeillä säännöillä ja ohjeilla voitaisiin lisätä johtajien tietoutta oikeista ja suotavista toimintatavoista eettisesti haastavissa tilanteissa. Selkeät ohjeet ja eettisesti kestävällä pohjalla olevat toimintatavat todennäköisesti edistäisivät johtajien työhyvinvointia ja siten koko organisaation toimintaa.