Kansanmusiikki sanomalehdessä : aiheet ja juttutyypit Helsingin Sanomissa ja Keskipohjanmaassa - Kangasniemi, Arja (2010)
Kansanmusiikki on perinteisesti ollut koko kansan musiikkia, mutta sen asema ja näkyvyys on vaihdellut eri aikakausina. Tämä tutkimus kuvailee, millainen kansanmusiikin asema ja näkyvyys on nykyään suomalaisessa sanomalehdessä: millaiset kansanmusiikkiaiheet pääsevät julkisuuteen ja millaisia juttutyyppejä kansanmusiikkikirjoituksista löytyy. Tutkimuksen materiaalina ovat kansanmusiikkikirjoitukset Helsingin Sanomissa ja Keskipohjanmaassa 1.1.–30.6.2007 ja 1.1.–30.6.2009 sekä molempien lehtien kulttuuritoimittajien haastattelut. Tutkimusmenetelmänä on käytetty sisällönanalyysia ja tutkimusmateriaalin sisältö on luokiteltu teemoittelun avulla. Kansanmusiikkikirjoitukset on jaettu kolmeen pääluokkaan: kansallisuus, musiikkigenre ja kohdeilmiö, joiden alla on useita alaluokkia. Haastatteluanalyysin tulosten mukaan kansanmusiikin asema esimerkkilehdissä on tasavertainen muiden kulttuuriaiheiden kanssa, eikä kummassakaan lehdessä ole juttutyyppi- tai aihekiintiöitä. Juttuaiheiden julkisuuteen pääsemiseen vaikuttavat ajankohtaisuus, kiinnostavuus, uutistilanne, uutuusarvo ja paikallisuus. Lisäksi molempien lehtien linjaan kuuluvat tietyt vakioaiheet. Myös toimittajien omat ehdotukset ja kiinnostus sekä tiedotus vaikuttavat siihen, millaisia kirjoituksia lehdissä julkaistaan. Kun vuosien 2007 ja 2009 otannat kansanmusiikkikirjoituksista laskettiin yhteen, molemmissa lehdissä julkaistiin eniten suomalaista kansanmusiikkia, fuusiokansanmusiikkia sekä suomalaista tapahtumaa, muusikkoa ja yhtyettä käsitteleviä kirjoituksia. Kansanmusiikkikirjoitusten mää-rä vaihteli sekä vuosittain että kuukausittain, joten se ei ollut sidoksissa esimerkiksi vuosittai-siin, tiettyinä ajankohtina järjestettäviin kansanmusiikkitapahtumiin. Juttutyyppejä esimerkki-merkkiaineistossa esiintyi monipuolisesti, mutta eniten julkaistiin uutisia ja ennakkouutisia yhteenlaskettuna.