Organisaation vihreä työkalu : Green Office -ympäristöjärjestelmän vaikutukset organisaatiossa - Sirviö, Maiju-Leena (2010)
Ilmastonmuutos herättää keskustelua kansalaisissa ja nykyään myös entistä enemmän organisaatioissa. Kustannuksia syntyy, kun ympäristövaikutuksia ja sitä kautta ilmastonmuutosta pyritään hidastamaan, mutta huomattavasti vähemmän kuin ilmastonmuutoksen seurauksista voi pahimmillaan syntyä, ellei asiaan puututa ajoissa. Ympäristöjärjestelmä on yksi keino ottaa ympäristövastuu kokonaisvaltaisesti organisaatiossa huomioon. Lisäksi sidosryhmien painostus, kiristyvät lait ja asetukset sekä kilpailuedun tavoittelu ohjaavat organisaatioita ympäristöjärjestelmien käyttöönottoon. Niin kutsuttu kevennetty ympäristöjärjestelmä voi olla ISO 14001 -standardia tai EMAS-järjestelmää sopivampi ratkaisu toimistoympäristöjen käytännönläheiseksi ympäristöjärjestelmäksi. WWF Suomen kehittämä Green Office -ympäristöjärjestelmä on esimerkki kevennetystä ympäristöjärjestelmästä ja se on kehitelty toimistojen tarpeita ajatellen. Tutkimuksen tarkoituksena on tutkia Green Office -järjestelmän vaikutuksia järjestelmän omaksuneissa organisaatioissa. Tutkimuksen avulla pyritään tunnistamaan, millaisia sisäisiä ja ulkoisia vaikutuksia järjestelmän rakentaminen ja ylläpitäminen ovat organisaatioon tuoneet. Tutkimuksen kohdeorganisaatiot olivat Green Office -järjestelmän jo rakentaneita ja Green Office -merkin käyttöoikeuden saavuttaneita. Tutkimus toteutettiin teemahaastatteluilla ja siinä haastateltiin yhdentoista eri organisaation henkilö(it)ä. Yhteensä haastateltavia henkilöitä oli 15. Järjestelmän vaikutuksia olivat merkittävien ympäristövaikutusten tunnistaminen ja huomion kiinnittäminen oikeisiin asioihin, kustannussäästöjen saavuttaminen, markkinoinnin mahdollisuuksien tunnistaminen, kommunikaation lisääntyminen ympäristöasioihin liittyen niin organisaation sisällä kuin myös ulospäin sekä yleisen informaation ja ympäristötietoisuuden lisääntyminen. Suurimmiksi haasteiksi koettiin työntekijöiden ja johdon sitouttaminen sekä innostuksen ylläpitäminen ja jatkuva motivointi. Tutkimustulokset osoittavat, että Green Office -järjestelmän vaikutukset organisaatioissa ovat samankaltaisia kansainvälisten järjestelmien, ISO 14001 -järjestelmän ja EMASin vaikutuksiin nähden.