"Suuria sanoja tyhjää täynnä?" : lukukokemuksia Paulo Coelhon teoksista sekä kokemusten jakaminen Lukupiiri-blogin kirjallisuuskeskusteluissa - Riikonen, Hanne (2010)
Pro gradu -työssäni tutkin suomalaisten lukijoiden kokemuksia kansainväliseksi ilmiöksi nousseen kirjailija Paulo Coelhon teoksista sekä erittelen näiden kokemusten jakamista verkon kirjallisuuskeskusteluissa. Tutkimusaineistonani toimii kolme Helsingin Sanomien Lukupiiri-blogissa vuosina 2007–2009 käytyä Paulo Coelhoa koskevaa keskustelua. Tutkin keskusteluiden pohjalta, millaiset teosten sisäiset tekijät vaikuttavat lukijoiden kokemuksiin. Sisäisiä tekijöitä ovat muun muassa teosten teemat ja aiheet. Toiseksi tutkin sitä, miten lukuhetken ulkopuoliset tekijät, kuten aikaisempi lukukokemus ja kirjailijan kuuluisuus, ovat lukijoihin vaikuttaneet. Viimeinen suurempi tutkimuskohteeni on verkkokeskusteluissa syntyvä vuorovaikutus. Tarkastelen myös laajemmin kirjailijoiden markkinallisuutta ja kirjallisuuskeskusteluiden merkitystä ja osuutta sosiaalisessa mediassa. Taustana lukukokemusten erittelylle toimivat lukijatutkimukset.