Itse sekoitetut värit : kehitysvammaiset kuvataiteen harrastajina ja tekijöinä - Piipponen-Karkulowski, Jonna (2010)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on hahmottaa kehitysvammaisten kuvataidekasvatusta. Tutkimuksen perimmäisenä tavoitteena on selvittää esimerkkiryhmää tutkimalla millaisia merkityksiä kehitysvammaisten kuvataideharrastukseen liitetään ja millä tavoilla eri ihmisryhmät jäsentävät kuvataidekasvatusta. Tutkimuskohdetta ei ole juurikaan aikaisemmin tutkittu, joten kaikki aiheesta tuotettu tutkimustieto vie kehitysvammaisten kuvataidekasvatuksen tuntemista eteenpäin. Tutkimusaineisto on kerätty haastattelemalla Lahdessa, Harjulan kansalaisopistossa, toimivan kuvataidekerhon kehitysvammaisia kuvataideharrastajia, heidän lähiomaisiaan, kehitysvammaisten kuvataideopettajia ja harrastustoiminnan järjestäjiä. Laadullisen sisällön analyysin menetelmällä saatuja tutkimustuloksia käsitellään suhteessa aihetta koskevaan teoriatietoon. Muun muassa monikulttuurinen taidekasvatus ja ajatukset kuvallisesta kehityksestä tarjoavat kaikupohjaa tutkimustulosten käsittelylle tässä tutkimuksessa. Tutkimustulosten mukaan kehitysvammaisten kuvataidekasvatuksessa näyttäytyvät merkityksellisinä myönteiset tunteet, taiteellinen työskentely, osallisuus taide-elämään, sosiaaliset suhteet ja erityisryhmän harrastustoiminta. Huomion arvoista kuitenkin on, että kuvataideharrastustoimintaan liittyvät ihmisryhmät painottavat harrastuksessa eri puolia, joka näkyy muun muassa heidän taidenäkemystensä eroavaisuuksina. Keskeistä tutkimustuloksissa on kehitysvammaisten taiteen tekijöiden ”taidepainotteisuus”. He antavat harrastukselleen monipuolisia taiteelliseen työskentelyyn liittyviä merkityksiä, siinä missä muut tahot painottavat harrastuksen organisoimiseen tai terapeuttiseen yhdessäoloon liittyviä puolia.