Painonpudotuksen vaikutus miesyleisurheilijoiden kehonkoostumukseen

Lamminen, Riikka Elina 2009. Painonpudotuksen vaikutus miesyleisurheilijoiden kehonkoostumukseen. Liikuntafysiologian kandidaatin tutkielma LFY.A005. Liikuntabiologian laitos, Jyväskylän yliopisto, 52 s. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää neljän viikon painonpudotuksen vaikutusta miesyleis...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Lamminen, Riikka
Other Authors: Liikuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Sport and Health Sciences, Liikuntabiologian laitos, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Format: Bachelor's thesis
Language:fin
Published: 2010
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/24758
_version_ 1826225818519470080
author Lamminen, Riikka
author2 Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Lamminen, Riikka Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Lamminen, Riikka Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Lamminen, Riikka
datasource_str_mv jyx
description Lamminen, Riikka Elina 2009. Painonpudotuksen vaikutus miesyleisurheilijoiden kehonkoostumukseen. Liikuntafysiologian kandidaatin tutkielma LFY.A005. Liikuntabiologian laitos, Jyväskylän yliopisto, 52 s. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää neljän viikon painonpudotuksen vaikutusta miesyleisurheilijoiden kehonkoostumukseen kahdessa eri ryhmässä hallikilpailukauteen valmistauduttaessa. Painonpudotus toteutettiin korkeaproteiinipitoisella ruokavaliolla, jossa hiilihydraattien ja rasvojen saantia rajoitettiin. Toisen ryhmän tavoitteena oli maltillisempi 1-2 kg:n painonpudotus, kun taas toinen ryhmä tavoitteli 2-4 kg:n painonpudotusta. Tutkimus oli osa laajempaa tutkimuskokonaisuutta, missä tutkittiin painonpudotuksen vaikutusta kehonkoostumuksen lisäksi miesyleisurheilijoiden suorituskykyyn, hormoneihin ja elektrolyytteihin. Koehenkilöinä oli 15 kansallisen tason miesyleisurheilijaa. Koehenkilöiden lajeina olivat yleisurheilun hyppylajit sekä pikajuoksu. Koehenkilöt valitsivat itse kumpaan ryhmään osallistuivat. Heidän energiantarpeensa arvioitiin lepoaineenvaihdunnan (Owen ym. 1987) sekä fyysisen aktiivisuuden seurannan avulla. Painonpudotusryhmä (n=8) ohjeistettiin korkeaproteiinipitoiseen (yli 1,6 g/kg/vrk) sekä matalahiilihydraatti- ja matalarasvapitoiseen ruokavalioon. Näin pyrittiin saamaan aikaan 750 kcal/vrk energiavaje. Kontrolliryhmä (n=7) ohjeistettiin kohtuulliseen energiavajeeseen (200-300 kcal/vrk). Kontrolliryhmän ruokavalio-ohjeistus oli lähellä pudotusryhmän ohjeistusta. Hiilihydraattia suositeltiin kuitenkin nautittavan enemmän. Tutkimuksessa mitattiin kehonkoostumus kaksi-energisellä röntgen-absorptiometrillä (DXA) ennen ja jälkeen painonpudotusjakson. Koehenkilöiden ravintoaineiden saantia seurattiin ruokapäiväkirjojen avulla, joita koehenkilöt täyttivät ennen painonpudotusjakson alkua neljän vuorokauden ajalta sekä jakson aikana kahdelta vuorokaudelta jokaisella neljästä viikosta. Tilastolliset analyysit suoritettiin Excel 2008 ja SPSS 13.0 ohjelmilla. Keskiarvoisissa ravintoaineiden saanneissa painonpudotusjakson ajalla ei ollut tilastollisesti merkitseviä eroja (p ≤ 0,05) ryhmien välillä. Proteiinia molemmat ryhmät saivat riittävästi tutkimussuunnitelman tavoitteeseen nähden (2,08 2,09 g/kg/vrk). Rasvan saanti oli pudotusryhmällä pienempää kuin kontrolliryhmällä sekä absoluuttisesti että suhteellisena osuutena vuorokautisesta kokonaisenergiasta. Myös hiilihydraatteja pudotusryhmä sai absoluuttisesti vähemmän kuin kontrolliryhmä, mutta hiilihydraattien osuus kokonaisenergiasta oli ryhmillä samanlainen, johtuen pudotusryhmän alhaisemmasta kokonaisenergiansaannista. Molemmat ryhmät onnistuivat saavuttamaan tavoitellun päivittäisen energiavajeen. Kehon kokonaismassan muutoksessa kumpikaan ryhmä ei päässyt tutkimussuunnitelman tavoitteeseen painonpudotuksessa. Tilastollisesti merkitseviä eroja (p ≤ 0,05) saatiin pudotusryhmällä rasvaprosentissa, rasvan massassa sekä kehon kokonaismassassa verrattuna alkutilanteeseen. Ryhmien välisessä vertailussa tilastollisesti merkitseviä eroja kehonkoostumuksen absoluuttisessa muutoksessa saatiin rasvaprosentissa, rasvan massassa sekä kehon kokonaismassassa. Pudotusryhmällä suurin osa (77 %) pudonneesta kehon kokonaismassasta oli rasvaa. Rasvaton massa väheni sen sijaan vain hieman (23 %). Kontrolliryhmällä sekä rasvan massa että rasvaton massa vähenivät lähes yhtä paljon, mutta molempien muutokset olivat pienempiä kuin pudotusryhmällä. Tämän tutkimuksen johtopäätöksenä korkeaproteiinipitoinen (2,08 2,09 g/kg/vrk) ja vähärasvainen painonpudotusruokavalio neljän viikon aikana aiheuttaa kehon kokonaismassan vähenemistä niin, että suurin osa pienentyneestä massasta on rasvaa erityisesti suuremmalla vuorokautisella energiavajeella (750 kcal).      
first_indexed 2012-12-06T00:01:05Z
format Kandityö
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.author", "value": "Lamminen, Riikka", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2010-08-06T06:12:13Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2010-08-06T06:12:13Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2010", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/24758", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Lamminen, Riikka Elina 2009. Painonpudotuksen vaikutus miesyleisurheilijoiden kehonkoostumukseen. Liikuntafysiologian kandidaatin tutkielma LFY.A005. Liikuntabiologian laitos, Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto, 52 s. \r\n \r\nTutkimuksen tavoitteena oli selvitt\u00e4\u00e4 nelj\u00e4n viikon painonpudotuksen vaikutusta miesyleisurheilijoiden kehonkoostumukseen kahdessa eri ryhm\u00e4ss\u00e4 hallikilpailukauteen valmistauduttaessa. Painonpudotus toteutettiin korkeaproteiinipitoisella ruokavaliolla, jossa hiilihydraattien ja rasvojen saantia rajoitettiin. Toisen ryhm\u00e4n tavoitteena oli maltillisempi 1-2 kg:n painonpudotus, kun taas toinen ryhm\u00e4 tavoitteli 2-4 kg:n painonpudotusta. Tutkimus oli osa laajempaa tutkimuskokonaisuutta, miss\u00e4 tutkittiin painonpudotuksen vaikutusta kehonkoostumuksen lis\u00e4ksi miesyleisurheilijoiden suorituskykyyn, \r\nhormoneihin ja elektrolyytteihin.\r\n \r\nKoehenkil\u00f6in\u00e4 oli 15 kansallisen tason miesyleisurheilijaa. Koehenkil\u00f6iden lajeina olivat yleisurheilun hyppylajit sek\u00e4 pikajuoksu. Koehenkil\u00f6t valitsivat itse kumpaan ryhm\u00e4\u00e4n osallistuivat. Heid\u00e4n energiantarpeensa arvioitiin lepoaineenvaihdunnan (Owen ym. 1987) sek\u00e4 fyysisen aktiivisuuden seurannan avulla. Painonpudotusryhm\u00e4 (n=8) ohjeistettiin korkeaproteiinipitoiseen (yli 1,6 g/kg/vrk) sek\u00e4 \r\nmatalahiilihydraatti- ja matalarasvapitoiseen ruokavalioon. N\u00e4in pyrittiin saamaan aikaan 750 kcal/vrk energiavaje. Kontrolliryhm\u00e4 (n=7) ohjeistettiin kohtuulliseen energiavajeeseen (200-300 kcal/vrk). \r\nKontrolliryhm\u00e4n ruokavalio-ohjeistus oli l\u00e4hell\u00e4 pudotusryhm\u00e4n ohjeistusta. Hiilihydraattia suositeltiin kuitenkin nautittavan enemm\u00e4n. Tutkimuksessa mitattiin kehonkoostumus kaksi-energisell\u00e4 r\u00f6ntgen-absorptiometrill\u00e4 (DXA) ennen ja j\u00e4lkeen painonpudotusjakson. Koehenkil\u00f6iden ravintoaineiden saantia seurattiin ruokap\u00e4iv\u00e4kirjojen avulla, joita koehenkil\u00f6t t\u00e4yttiv\u00e4t ennen painonpudotusjakson alkua nelj\u00e4n vuorokauden ajalta sek\u00e4 jakson aikana kahdelta vuorokaudelta jokaisella nelj\u00e4st\u00e4 viikosta. Tilastolliset analyysit suoritettiin Excel 2008 ja SPSS 13.0 ohjelmilla. \r\n\r\nKeskiarvoisissa ravintoaineiden saanneissa painonpudotusjakson ajalla ei ollut tilastollisesti merkitsevi\u00e4 eroja (p ≤ 0,05) ryhmien v\u00e4lill\u00e4. Proteiinia molemmat ryhm\u00e4t saivat riitt\u00e4v\u00e4sti tutkimussuunnitelman tavoitteeseen n\u00e4hden (2,08 2,09 g/kg/vrk). Rasvan saanti oli pudotusryhm\u00e4ll\u00e4 pienemp\u00e4\u00e4 kuin kontrolliryhm\u00e4ll\u00e4 sek\u00e4 absoluuttisesti ett\u00e4 suhteellisena osuutena vuorokautisesta kokonaisenergiasta. My\u00f6s hiilihydraatteja pudotusryhm\u00e4 sai absoluuttisesti v\u00e4hemm\u00e4n kuin kontrolliryhm\u00e4, mutta \r\nhiilihydraattien osuus kokonaisenergiasta oli ryhmill\u00e4 samanlainen, johtuen pudotusryhm\u00e4n alhaisemmasta kokonaisenergiansaannista. Molemmat ryhm\u00e4t onnistuivat saavuttamaan tavoitellun p\u00e4ivitt\u00e4isen energiavajeen. Kehon kokonaismassan muutoksessa kumpikaan ryhm\u00e4 ei p\u00e4\u00e4ssyt tutkimussuunnitelman tavoitteeseen painonpudotuksessa. Tilastollisesti merkitsevi\u00e4 eroja (p ≤ 0,05) saatiin pudotusryhm\u00e4ll\u00e4 rasvaprosentissa, rasvan massassa sek\u00e4 kehon kokonaismassassa verrattuna alkutilanteeseen. Ryhmien v\u00e4lisess\u00e4 vertailussa tilastollisesti merkitsevi\u00e4 eroja kehonkoostumuksen \r\nabsoluuttisessa muutoksessa saatiin rasvaprosentissa, rasvan massassa sek\u00e4 kehon kokonaismassassa. Pudotusryhm\u00e4ll\u00e4 suurin osa (77 %) pudonneesta kehon kokonaismassasta oli rasvaa. Rasvaton massa \r\nv\u00e4heni sen sijaan vain hieman (23 %). Kontrolliryhm\u00e4ll\u00e4 sek\u00e4 rasvan massa ett\u00e4 rasvaton massa v\u00e4heniv\u00e4t l\u00e4hes yht\u00e4 paljon, mutta molempien muutokset olivat pienempi\u00e4 kuin pudotusryhm\u00e4ll\u00e4. \r\n \r\nT\u00e4m\u00e4n tutkimuksen johtop\u00e4\u00e4t\u00f6ksen\u00e4 korkeaproteiinipitoinen (2,08 2,09 g/kg/vrk) ja v\u00e4h\u00e4rasvainen painonpudotusruokavalio nelj\u00e4n viikon aikana aiheuttaa kehon kokonaismassan v\u00e4henemist\u00e4 niin, ett\u00e4 suurin osa pienentyneest\u00e4 massasta on rasvaa erityisesti suuremmalla vuorokautisella energiavajeella (750 kcal).\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Laura Karavirta (likaravi@jyu.fi) on 2010-08-06T06:12:13Z\nNo. of bitstreams: 2\nLFY.A005 Lamminen Final.pdf: 441750 bytes, checksum: fa5990ccb4c0184f532c076ae93a7e3b (MD5)\nlicense.xml: 0 bytes, checksum: d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2010-08-06T06:12:13Z (GMT). No. of bitstreams: 2\nLFY.A005 Lamminen Final.pdf: 441750 bytes, checksum: fa5990ccb4c0184f532c076ae93a7e3b (MD5)\nlicense.xml: 0 bytes, checksum: d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "rasvaton massa", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "v\u00e4h\u00e4rasvainen", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "proteiini", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "painonpudotus", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "kehonkoostumus", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "energiavaje", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Painonpudotuksen vaikutus miesyleisurheilijoiden kehonkoostumukseen", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "bachelor thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201008062403", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.dcmitype", "value": "Text", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "dcmitype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Bachelor's thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Kandidaatintutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikuntabiologian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Liikuntafysiologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "bachelorThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_24758
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:55:59Z
main_date 2010-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2010
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/27488a85-33b2-4361-b84f-7ea242499fe0\/download","text":"LFY.A005 Lamminen Final.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2010
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Lamminen, Riikka Painonpudotuksen vaikutus miesyleisurheilijoiden kehonkoostumukseen rasvaton massa vähärasvainen proteiini painonpudotus kehonkoostumus energiavaje Liikuntafysiologia
title Painonpudotuksen vaikutus miesyleisurheilijoiden kehonkoostumukseen
title_full Painonpudotuksen vaikutus miesyleisurheilijoiden kehonkoostumukseen
title_fullStr Painonpudotuksen vaikutus miesyleisurheilijoiden kehonkoostumukseen Painonpudotuksen vaikutus miesyleisurheilijoiden kehonkoostumukseen
title_full_unstemmed Painonpudotuksen vaikutus miesyleisurheilijoiden kehonkoostumukseen Painonpudotuksen vaikutus miesyleisurheilijoiden kehonkoostumukseen
title_short Painonpudotuksen vaikutus miesyleisurheilijoiden kehonkoostumukseen
title_sort painonpudotuksen vaikutus miesyleisurheilijoiden kehonkoostumukseen
title_txtP Painonpudotuksen vaikutus miesyleisurheilijoiden kehonkoostumukseen
topic rasvaton massa vähärasvainen proteiini painonpudotus kehonkoostumus energiavaje Liikuntafysiologia
topic_facet Liikuntafysiologia energiavaje kehonkoostumus painonpudotus proteiini rasvaton massa vähärasvainen
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/24758 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201008062403
work_keys_str_mv AT lamminenriikka painonpudotuksenvaikutusmiesyleisurheilijoidenkehonkoostumukseen