Tiimin sisäiset ketterät viestintäkäytänteet Scrumin ja XP:n mukaisessa ohjelmistokehityksessä - Pappinen, Erno (2010)
Pappinen, Erno Tiimin sisäiset ketterät viestintäkäytänteet Scrumin ja XP:n mukaisessa ohjelmistokehityksessä / Erno Pappinen Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2010. 46 s. Ketterien menetelmien viestintää on käsitelty kirjallisuudessa paljon, mutta suoranainen ketterän viestinnän tutkimus on melko vähäistä viestinnän haasteellisen luonteen vuoksi ja ketterien menetelmien ollessa vielä kehityksensä alkupäässä. Ketteriin menetelmiin ja sen viestintään liittyy monia haasteita niiden ollessa suurelta osin kytköksissä työtä ja viestintää harjoittaviin ihmisiin ja ihmisten erilaisuuteen, mistä johtuen näihin ongelmiin ei ole absoluuttisia ratkaisuja olemassa. Haasteista huolimatta ketterien menetelmien on kuitenkin osoitettu vaikuttavan positiivisesti ketterän ohjelmistokehitystiimin sisäiseen viestintään. Tämä tutkimus erittelee kirjallisuuskatsauksena ketterien ohjelmistoprojektien tiimin sisäistä viestintää ja viestintäkäytänteitä sekä pyrkii listaamaan kriittisimpiä ketteriä viestintäkäytäntöjä ja näiden vaikutusta kehitystiimin sisäiseen erityisesti kasvokkain tapahtuvaan viestintään. Tässä tutkimuksessa selvisi, että kaikki ketterien menetelmien käytännöt ovat osaltaan myös viestintäkäytänteitä. Tämä osoittaa viestinnän olevan entistäkin tärkeämpi osa ketterää kehitystä. Erityisesti kasvokkaisviestinnän merkitys ketterälle kehitykselle on todella merkittävä. Tästä johtuen monet ketterät käytännöt, kuten esimerkiksi avoin työskentelytila, tiivis kokoustamistahti, läsnä oleva ja tiimiin kuuluva asiakas sekä pariohjelmointi ovat kasvokkaisviestintää tukevia käytänteitä.