Luonnollisten kielten kääntäminen ja konekäännös - Taustaa, teoriaa ja menetelmiä - López, Elina I. (2010)
López, Elina I. Tietojärjestelmätieteen kandidaatintutkielma / Elina I. López Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2010. 36 s. Luonnollisten kielten kääntäminen on olennainen osa ihmisten elämää, erityi-sesti nykyisessä kansainvälisessä maailmassa. Ilman kääntämistä eivät esimer-kiksi yritykset pysty toimimaan. Käännettävät tekstimassat kuitenkin kasvavat kasvamistaan ja käännöstyön nopeuttamiseksi on haettu apua tietokoneista. Konekääntämistä onkin tutkittu ensimmäisten tietokoneiden käyttöönotosta lähtien. Tässä tutkielmassa käsitellään luonnollisia kieliä, perinteistä kääntämistä ja ko-nekäännöksiä. Tutkielmassa käydään läpi luonnollisten kielten jaotteluita ja ominaisuuksia, jotka tekevät luonnollisen kielen automaattisen käsittelyn eri-tyisen vaikeaksi. Sen jälkeen esitellään perinteisen kääntämisen teorioita ja tek-niikoita, sekä luodaan katsaus tietokoneavusteiseen kääntämiseen. Lopuksi keskitytään konekääntämisen kehitysvaiheisiin ja erilaisiin aiemmin vallalla ol-leisiin ja nykyisiin konekäännösmenetelmiin 1950-luvulta 2000-luvun alkuun.