"Melko onnellinen puhallinorkesteri" : tapaustutkimus Jyväskylän yliopiston puhallinorkesterista - Sateila, Mikko (2010)
Tutkielman tavoitteena oli selvittää puhallinorkesterissa soittamisen merkitystä soittajalle sosiaalisena tapahtumana, sekä orkesteriharrastuksen eroja kuoroharrastukseen yhdessä olemisen muotona. Kuoroharrastuksen on todettu olevan erittäin merkittävä asia elämässä sitä harrastavalle, ja tämän tutkielman tarkoitus on tarkastella orkesteriharrastusta samasta näkökulmasta. Tutkielma toteutettiin tapaustutkimuksena, ja sen aineisto kerättiin verkossa täytettävän kyselyn avulla Jyväskylän yliopiston puhallinorkesteri Puhkupillien soittajilta syksyn 2009 aikana. Kysely toteutettiin pääpiirtein samanlaisena myös Musica-kuorolle, ja näin saatiin vertailukelpoisia tuloksia kuorosta sekä orkesterista. Vastauksista käy ilmi, että orkesterisoitto on hyvin merkityksellinen harrastus soittajalle itselleen niin musiikillisten kuin sosiaalisten päämäärien saavuttamisen kannalta. Orkesterisoitto on yhdessäolon muotona hyvin samankaltainen kuin kuoro. Orkesteri siis ei ole pelkästään mahdollisimman korkeaan taiteelliseen päämäärään pyrkivä harrastus, vaan se yhdistää ihmisiä myös hyvin monilla muilla elämän osa-alueilla.