Vuosina 1910-2009 sävelletyn taidemusiikin osuus musiikkiopistoissa - Kaipiainen, Santeri (2010)
Tutkielma lähtee liikkeelle kysymyksestä, miksi uutta taidemusiikkia (ekspressionistista, uusklassista, modernia, postmodernia ym. länsimaisen taidemusiikkiperinteen jatkumoa) soitetaan ja kuunnellaan taidemusiikkikulttuurin piirissä niin vähän vanhempiin tyylikausiin verrattuna. Spesifiksi tutkimuskysymykseksi muotoutui sadan viime vuoden sisään sävelletyn taidemusiikin osuus musiikkioppilaitoksissa soittavien lasten ja nuorten ohjelmistosta. Musiikkiopistot ovat vuosikymmeniä toimineet tärkeimpänä musiikinharrastuksen instituutiona Suomessa, ja niissä toteutettavat käytännöt ovat olleet keskustelun alla. Tutkimukset musiikin hahmottamisesta ja modernin musiikin opetuksesta puoltavat nykymusiikin läsnäoloa opetuksessa.