British Muslims in print : discursive representations of a minority in news texts - Hurtig, Johanna (2010)
Tutkielma tarkastelee brittimuslimien representaatioita 44 maalis-huhtikuussa 2007 julkaistussa uutisessa seuraavien tutkimuskysymysten valossa: 1) Kuinka The Daily Telegraph ja The Guardian representoivat brittimuslimeja? 2) Miten uutisten kielelliset valinnat vaikuttavat representaatioihin ja missä määrin journalistiset- ja muut diskursiiviset käytänteet sanelevat näitä valintoja? 3) Uusintavatko lehdet vallitsevia negatiivisia ja syrjiviä representaatioita vai pyrkivätkö ne muuttamaan representaatioita ja sitä kautta myös yhteiskunnallista todellisuutta? Kriittisen diskurssianalyysin metodeihin perustuva tutkimus analysoi uutisten kielellisiä piirteitä, kuten brittimuslimeja kuvaavia substantiiveja ja adjektiiveja, niiden merkityksiä ja niissä ilmeneviä yhteiskunnallisen vallan rakenteita. Myös tekstien lauseisiin sisältyviä esittämisen prosesseja tarkastellaan transitiivisuusanalyysin keinoin. Koska diskurssit osaltaan rakentavat ja uusintavat yhteiskunnallista todellisuutta, työ sivuaa myös uutisten tuotantoprosessin ja aihevalinnan vaikutuksia representaatioihin. Tutkimuksen tulokset tukevat aiempien aiheesta tehtyjen tutkimusten tuloksia ja osoittavat, että analysoidut uutiset pääosin uusintavat brittilehdistölle perinteisiä negatiivisia esittämisen tapoja. The Guardian pyrkii kuitenkin muutamissa uutisissa omaksumaan muslimien näkökulman. Uutisointi kytkeytyy lähinnä terrorismin, politiikan ja oikeudenkäyntien konteksteihin. Brittimuslimeja kuvaavat substantiivit ja adjektiivit edustivat perheen, yhteiskunnallisen uhkan, kansalaisuuden, ammatin ja uskonnon diskursseja. Viidesosa nimityksistä esitti brittimuslimit uhkana. Transitiivisuusanalyysi osoitti, että brittimuslimeja kuvattiin useimmiten materiaalisilla tekemisen prosesseilla, joissa heidät esitettiin pääosin väkivaltaisten tai muuten vahingollisten tekojen kohteina tai tekijöinä. Aineistosta nousi esiin kolme vallitsevaa representaatiota: 1) Brittimuslimit sosiaalisten ongelmien uhreina, 2) Brittimuslimit ongelmien aiheuttajina ja 3) Brittimuslimit uhkana yhteiskunnalliselle turvallisuudelle.