Svenskstuderandes uppfattningar om finlandssvenskar, deras liv och ställning i Finland - Nurmela, Maiju (2010)
Suomenruotsalaiset ovat kielivähemmistö, jotka elävät enimmäkseen Pohjanmaalla, Uudellamaalla, Turunmaalla ja Ahvenanmaalla. Heidän lukumääränsä on jatkuvasti pienenemässä, jonka myötä on uhkana myös suomenruotsalaisen kulttuurin katoaminen. Suomenruotsalaisia kohtaan on hyvin vahvoja mielipiteitä ja useasti käy niin, ettei heidän oikeuksiaan yhteiskunnassamme oteta kunnolla huomioon. Monilla tuntuu olevan jonkinlainen asenneongelma ns. bättre folkia vastaan, vaikka todellisuus on jotain aivan muuta. Suomenruotsalaisia kohtaan on myös muita hyvin stereotyyppisiä käsityksiä, jotka eivät ole kovin positiivisia luonteeltaan.