Living in a Cul-de-Sac: Women's representation and gender identity in Desperate Housewives - Salomaa, Eveliina (2010)
Median tuottamat representaatiot vaikuttavat paljon siihen, miten ihmiset käsittävät todellisuuden. Tutkimalla representaatioita ja niiden vaikutuksia voidaan tuoda esille ideologiat ja valta-suhteet jotka vaikuttavat representaatioiden takana. Representaatiot eivät siis ole neutraaleja esityksiä, vaan niillä on aina oma näkökulmansa todellisuuteen. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on havainnollistaa naisten representointia mediassa ja tuoda esille sukupuoli-identiteetin rakentumista representaatioissa. Aineistona tutkimuksessa on käytetty tv-sarjan Täydelliset Naiset viittä jaksoa neljänneltä tuotantokaudelta. Sarjan ajankohtaisuus, suosio, laajalevikkeisyys sekä naishahmojen runsaus toimivat perusteena aineiston valinnalle. Kriittisen diskurssintutkimuksen avulla tutkin, kuinka naisia representoidaan Täydelliset Naiset tvsarjassa ja kuinka näiden naisten identiteetit vastaavat perinteisen kotivaimon identiteettiä. Perinteisen kotivaimon määritelmän lähteenä käytin Betty Friedanin Naisellisuuden harhat- teosta. Analyysin tulokset osoittivat, että Täydellisten Naisten representaatio naisesta ei vastaa modernia naiskäsitystä, vaan tukee vanhanaikaisia normeja, ulkonäköä osittain lukuunottamatta. Tarkastelin representointia erilaisten teemojen kuten äitiyden, vaimouden sekä naisellisuuden kautta ja vertasin Täydellisten Naisten representoitua naista perinteiseen kotivaimoon. Tv-sarjan pintapuolinen modernius kätkee alleen arvostukset ja normit jotka tukevat 1950-luvulle kuuluvaa kotivaimoinstituuttia. Näin naisten identiteetit rakentuvat samalle perustalle kuin perinteisen kotivaimon identiteetti, vaikka naiset elävät täysin eri ajassa. Tälläinen naisen representointi tukee olemassaolevia valtasuhteita, mutta rikkoo toisaalta stereotypisiä esityksiä naisista äiteinä ja vaimoina. Tutkimuksestani on hyötyä kun tarkastellaan muita median tuottamia moderneja naisrepresentaatioita. Tutkimuksen suppeuden vuoksi aihe hyötyisi vielä tarkemmasta diskursiivisesta tutkimuksesta sekä visuaalisten ominaisuuksien lähemmästä tarkastelusta.