My eden, my hell: Biblical allusions in the lyrics of Sonata Arctica - Kolehmainen, Anna (2010)
Metallimusiikkia on suuresta suosiostaan huolimatta tutkittu melko vähän tieteellisesti. Koska populaarimusiikki, johon metalli Suomessa kuuluu, on olennainen arjen osa etenkin nuorilla, sen tutkiminen voi antaa uusia näkökulmia niin musiikin, kirjallisuuden kuin kulttuurinkin tutkimukseen. Sanoitusten tieteellinen tarkastelu on myös tarpeen vahvistamaan tai kumoamaan ennakkokäsityksiä, joita vahvoja mielipiteitä herättävä metallimusiikki aiheuttaa. Uskonnollisten asenteiden kartoittaminen sekulaarisessa metallimusiikissa mahdollistaa sen, että stereotyyppiset oletukset metallin ja kristillisyyden välisistä suhteista voidaan arvioida uudelleen tutkimustiedon valossa. Tutkimuksessani metallimusiikin ja kristinuskon suhdetta tutkitaan intertekstuaalisesti, raamatullisten alluusioiden eli viittausten avulla. Tutkimani yhtyeen, Sonata Arctican, sanoituksissa ilmenee runsaasti alluusioita Raamattuun, ja näiden viittausten perusteella on voitu tehdä johtopäätöksiä yhtyeen asenteista tai asenteettomuudesta Raamattua ja kristillisyyttä kohtaan. Carmela Perrin ja Tuomo Lahdelman tutkimusmetodeja avuksi käyttäen alluusiot on analyysiosiossa jaettu ryhmiin erilaisten ominaisuuksiensa perusteella. Käsiteltäviä asioita raamatullisissa alluusioissa ovat paitsi niiden välittämät asenteet, myös yleiset linjat sen suhteen, kuinka Sonata Arctica hyödyntää Raamattua ja kristillistä perinnettä sanoituksiensa teknisenä rakennuspuuna.