Using English at work : English skills of Finnish Police officers - Kaukonen, Silja (2010)
Englanti on kieli, jota moni suomalainen tarvitsee työelämässään. Maahanmuuttajien määrä kasvaa erityisesti pääkaupunkiseudulla. Helsingissä työskentelevät poliisit kohtaavat työssään yhä useammin tilanteita, joissa vaaditaan englannin kielen taitoa. Poliisien kielitaito on aihe, jota ei ole tutkittu paljon; viimeisin tutkimus lienee vuodelta 1994. Näin ollen tämä tutkimus tuo arvokasta tietoa poliisien englannin taidoista. Tämän tutkimuksen tarkoitus oli selvittää millaisissa työtilanteissa poliisit käyttävät englantia ja millainen on poliisien mielipide heidän omasta englannin kielen taidostaan. Tutkimuksessa pyrittiin myös selvittämään kuinka usein poliisit käyttävät englantia työssään, mitä englannin taitoja he tarvitsevat ja millainen on ammattisanaston rooli. Tutkimukseen osallistui kaksi vanhempaa konstaapelia ja yksi nuorempi konstaapeli. He kaikki työskentelevät Helsingin seudulla. Iältään henkilöt ovat 24 - 28-vuotiaita. Aineisto kerättiin haastattelujen avulla, jotka tehtiin helmikuussa 2009. Tutkimus oli siis luonteeltaan laadullinen. Tulokset osoittavat, että tutkimukseen osallistuneiden poliisien englannin kielitaito on heidän omien pohdintojensa mukaan suhteellisen hyvä. Eniten he käyttävät työssään puhumisen ja kuullun ymmärtämisen taitoja. Ongelmia englannin kielen kanssa he kohtaavat kommunikoidessaan sekä ei-syntyperäisten että syntyperäisten englannin puhujien kanssa. Ruotsin kielen taitonsa he kokevat huomattavan paljon huonommaksi kuin englannin taitonsa, mutta tutkimuksesta käy myös ilmi, etteivät he juurikaan käytä ruotsia työssään. Aihetta on kuitenkin syytä tutkia edelleen ja seuraavan tutkimuksen olisi ehkä kannattavaa olla hieman laajempi otos. Olisi myös kiinnostavaa tietää, kuinka paljon ja millaisissa tilanteissa poliisit käyttävät englantia pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Vaikka poliisien ammatti on miesvoittoinen, myös naispoliisien näkökulma olisi syytä ottaa huomioon, sillä olisi mielenkiintoista tietää onko miesten ja naisten kielitaidon välillä eroja.