”Alexander Stubb. His singing is quite incomprehensible and bad somehow” : A Study on Linguistic Role Models of Finnish Youngsters in English - Pekkarinen, Beate (2010)
Kielelliset roolimallit syntyvät kielenoppijan muodostaessa käsityksiä ja mielipiteitä opittavan kielen kulttuurisesta kontekstista sekä kohdekieltä käyttävistä ihmisistä, ja ne muokkaavat pitkälti kielen oppijan motivaatiota kyseisen kielen oppimisessa. Kielellisiä asenteita ja roolimalleja sekä niiden vaikutuksia kielen opiskelumotivaatioon on tutkittu niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa, ennen kaikkea globaalin englannin kielen kohdalla. Kuitenkin sitä, kuinka kielelliset roolimallit (idolit) sekä epäroolimallit (inhokit) vaikuttavat nuorten kielenoppijoiden opiskelumotivaatioon tai mistä näitä esikuvia nykyään tulee, ei ole tutkittu. Käsillä olevassa tutkielmassa selvitettiin yläkouluikäisten (7.-, 8- ja 9.-luokkalaisten) kielellisiä roolimalleja englannin kielessä sekä niiden alkuperää niin mediassa kuin koti- ja kouluympäristöissäkin. Tutkimus myös selvitti yläkouluikäisten suosimat englannin kielen variantit. Tutkimus toteutettiin keräämällä kirjallinen aineisto yhdeltä 7.-, 8.- sekä 9.-luokalta, yhteensä 49 vastaajalta, kyselylomakkeen avulla. Kyselylomakkeessa oli sekä avoimia kysymyksiä, että monivalintakysymyksiä seuraavista aihepiireistä: idolit, inhokit, esikuvat koti- ja kouluympäristöissä sekä englannin kielen variantit. Aineisto analysoitiin ensin kvantitatiivisin menetelmin kooten suosituimmat ja inhotuimmat roolimallit luokka-asteittain sekä sukupuolittain, minkä jälkeen tuloksista tehtiin kvalitatiivisia päätelmiä ilmiön yleisistä suuntauksista. Kielellisiä roolimalleja tarkasteltiin myös ryhmäidentiteetin määrittäjinä. Tulokset osoittavat, että roolimallit todella jäsentävät nuorten mieltymyksiä sekä ryhmäidentiteettiä, etenkin sukupuolittain, joskaan ei niinkään luokka-asteittain. Selkeästi yleisin idoleiden alkuperä ovat amerikkalaiset tv-sarjat ja elokuvat, mikä oli havaittavissa myös amerikanenglannin asemana suosituimpana englannin varianttina. Yleisimmät inhokit puolestaan olivat kotimaisia urheilijoita ja poliitikkoja, jotka julkisuudessa käyttävät englantia. Kielellisiä roolimalleja nuorille tulee niin koti- kuin kouluympäristöistäkin, positiivisten roolimallien ilmaantuessa ennen kaikkea opettajien ja vertaisryhmänä toimivien kavereiden keskuudesta.