"En lärare som bryr sig" - välittävä opettaja : kouluetnografia ohjaavasta opettajasta ja tämän oppilaista ruotsalaisessa yläkoulussa. - Luukkonen, Venla (2010)
Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvailla erään ruotsalaisen yläkoulun oppilaanohjaussysteemiä: suomalaista luokanvalvojaa vastaavan opettajan oppilaalle antamaa kokonaisvaltaista ohjausta sekä ohjaavan opettajan ja oppilaan välistä ohjaussuhdetta. Tutkimus toteutettiin etnografiana tutkijan opetusharjoittelun yhteydessä, joka kesti koko kevätlukukauden ajan. Tutkimusaineiston muodostivat viralliset dokumentit, tutkijan omat kenttämuistiinpanot sekä kahden opettajan ja viiden oppilaan haastattelut.