Tilastollisia luokittelumenetelmiä koneelliseen tunnistamiseen : sovellus pohjaeläinaineistoon - Ärje, Johanna (2010)
Pohjaeläimiä käytetään biologisessa seurannassa, jolla tutkitaan ihmistoiminnan vaikutuksia vesistöjen ympäristön tilaan. Perinteisesti pohjaeläimet tunnistetaan manuaalisesti. Tässä työssä tarkastellaan, miten pohjaeläimiä tunnistetaan koneellisesti käyttäen luokittelumenetelmiä, jotka ovat tuottaneet hyviä tuloksia planktoneilla. Pohjaeläinten tapauksessa on tärkeää saavuttaa mahdollisimman tarkat estimaatit lajien suhteellisille osuuksille. Tätä varten tarkastellaan sekaannusmatriisikorjauksena tunnettua menetelmää lajiosuuksien estimaateille.