Fantasy imitating reality : Gender and discourse in the console role-playing game Lost Odyssey - Ekman, Marianne (2010)
Peliteollisuuden suosio on kasvanut viime vuosina. Koska ihmiset viettävät yhä enemmän aikaa pelien parissa, on aiheellista tutkia myös pelien maailmaa. Tähän asti tutkimuksien näkökulma on ollut se, miten pelaajat kommunikoivat keskenään ja miten pelit vaikuttavat pelaajien identiteetteihin. Tässä tutkimuksessa tarkoituksena oli tarkkailla kielenkäytön ja sukupuolen suhdetta konsoliroolipelissä nimeltään Lost Odyssey. Erityinen kiinnostuksen kohde oli, miten sukupuoli luodaan diskurssin avulla kyseisessä pelissä. Lisäksi tutkimuksessa tarkkailtiin, vastasiko sukupuolien esittäminen todellisuutta. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli myös luoda pohjaa mahdollisille tuleville ja syventäville tutkimuksille. Tutkimuksessa tallennettiin pelin kaikki keskustelukohtaukset, joissa pelin päähahmot olivat pääroolissa. Näistä kaikista kohtauksista valittiin satunnaisesti kahdeksan kappaletta varsinaiseen analysointiin. Nämä kohtaukset litteroitiin ja tutkittiin diskurssianalyysimenetelmin. Lisäksi hahmojen ulkoasua ja ääntä arvioitiin, koska peleissä ne ovat merkittävässä osassa uskottavien pelihahmojen luomisessa. Konsolipeleissähän visuaalisuus on erittäin tärkeässä roolissa. Tulokset osoittivat, että fyysinen ulkomuoto ja ääni ovat oleellinen osa hahmojen sukupuoliidentiteettien luomisessa. Lisäksi voitiin havaita, että pelihahmot vastasivat suurin piirtein todellisuudessakin vallitsevia käsityksiä sukupuolesta ja sukupuolirooleista. Tässä mielessä voidaankin sanoa, että fantasia imitoi todellisuutta. Tutkimuksen rajallisuuden takia tutkimustuloksia ei voida soveltaa kaikkiin konsoliroolipeleihin vaan lisätutkimusta tarvitaan. Tutkimuksen tuloksia voidaan soveltaa jatkotutkimuksessa. Tutkimusaihetta voi laajentaa roolipelihahmojen identiteettien analysointiin ja kenties eri roolipelien vertailuun.