Opittujen asioiden hyödyntäminen tietojärjestelmäprojekteissa - Kuitunen, Jani (2010)
Tutkielman tutkimusalue on opittujen asioiden hyödyntäminen ja haasteet Suomessa toimivissa informaatioteknologia-alalla toimittavissa yrityksissä. Tutkielmassa kartoitetaan opittujen asioiden prosesseja, haasteita ja hyötyjä Suomessa toimivien yritysten ja työntekijöiden kautta. Opitut asiat ovat osa projektin hallintaa, kuitenkin erinäisistä tekijöistä riippuen projekteista ei kuitenkaan joko osata tai pystytä keräämään arvokasta tietoa, joka edesauttaisi tulevien projektien budjettien ja aikataulujen toteuttamisessa. Pahimmassa tapauksessa samat virheet toistetaan yhä uudelleen projektista projektiin. Ratkaisuna ei ole menetelmien tai mallien uudelleen kehittäminen vaan aiemmista projekteista opittujen asioiden hyödyntäminen. Tutkielma muodostuu käsitteellisteoreettisesta osasta ja empiirisestä osasta. Tutkielman käsitteellisteoreettisessa osassa, tieteelliseen kirjallisuuteen perustuen, tutkittiin opittujen asioiden prosessimalleja, joiden perusteella tutkielman empiirinen osa toteutettiin survey-tutkimuksena. Empiirisen tutkimuksen tuloksena saatiin asetetut tutkimusongelmat ratkaistua. Tutkimuksen perusteella on nähtävissä, että Suomessa toimivissa informaatioteknologia-alan yrityksissä opitut asiat ovat oleellinen osa projektitoimintaa. Haasteita opittujen asioiden hyödyntämiselle on kuitenkin useita.