Ohjelmistokehittäjän keinoja Java-koodin tehostamiseen ja keinojen hyödyllisyys - Honkanen, Ville-Pekka (2010)
Honkanen, Juho Ville-Pekka Ohjelmistokehittäjän keinoja Java-koodin tehostamiseen ja keinojen hyödyllisyys / Ville-Pekka Honkanen Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2010. 37 s. Kandidaatintutkielma Tässä tutkielmassa käydään lävitse keinoja, joilla voidaan parantaa Java-koodin suorituskykyä. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja sen tarkoituksena on tutkia perinteisiä koodioptimointeja ja selvitetään onko niistä enää nykypäivänä hyötyä. Lisäksi käsitellään keinoja, joilla todella voi parantaa ohjelman suorituskykyä ja missä tilanteissa näitä voidaan käyttää. Läpi käydään myös koodaamistapoja, joita tulisi välttää, esimerkiksi lopetusmetodien käyttö. Tutkielmassa selviää, että useat aiemmin järkevinä pidetyt optimoinnit ovat nykyisin useissa tilanteissa suhteellisen turhia ja niitä tulisi jopa välttää. Tällaisina voi pitää ainakin final-määreen käyttöä luokkiin tai metodeihin liitettynä. Toisaalta jotkin aiemminkin hyvin toimineet koodin tehostuskeinot ovat nykyisinkin toimivia. Tällaisia ovat erityisesti merkkijonojen käsittelyyn sopiva StringBuilder-luokka ja olioiden kierrättäminen. Toimivissakin tehostuskeinoissa on huomioitava, että ne sopivat vain tiettyihin tapauksiin. Lopputuloksena koko koodintehostamisesta on se, että koodia ei tulisi tehdä vain suorituskyvyn vuoksi, vaan tulisi pyrkiä tekemään hyvää koodia ja jättää optimoiminen JVM:lle. Tällöin usein myös suorituskyky seuraa mukana. Jos kuitenkaan suorituskyky ei riitä, voidaan miettiä, mitä tulisi koodissa optimoida.