Musiikkikasvattajien työtilanteen ja koulutuksen sekä musiikinopetuksen tavoitteiden arviointia - Eerola, Päivi-Sisko (2010)
Julkisuudessa käydään ajankohtaista keskustelua taideaineiden osuudesta koulun lukujärjestyksessä ja siitä, mitä arvoa taito- ja taideaineet voisivat tuoda tietopainotteisuutta korostavaan kouluympäristöön. Taito- ja taideaineiden sanotaan kehittävän itseluottamusta, persoonallisuutta ja identiteettiä. Musiikkiaktiviteettien sanotaan lisäksiluovan yhteisöllisyyttä ja harjoituttavan luovuutta. Tällä hetkellä musiikinopetus on perusopetuksen vähätuntisimpia aineita, jolle toivotaan uudessa tuntikehyksessä löytyvän lisää tunteja. Samaan aikaan musiikkialalla arvioidaan olevan ylikoulutusta, minkä karsimiseksi musiikinopettajakoulutuksen valtakunnallista sisäänottoa ehdotetaan supistettavaksi neljännekseen nykyisestä. Tämä on valitettavaa, sillä opettajatarvekartoituksissa on huomattu, että epäkelpoisten opettajien osuus peruskoulun ja lukion opettajista on suurin juuri musiikinopettajien kohdalla: yli viidennes musiikinopettajista ei ole kelpoisia tehtäväänsä. Tutkimuksen päätavoitteena oli selvittää, kuinka musiikkikasvatuksesta valmistuneet ovat työllistyneet. Toisena tavoitteena oli selvittää musiikinopettajan tehtäviin sijoittuneiden käsityksiä musiikinopetuksen merkityksestä koulumaailmassa. Tutkimuksen materiaalina oli kyselyaineisto, joka lähetettiin kaikille Jyväskylän ja Oulun musiikkikasvatuksen oppiaineista valmistuneille maistereille. Näistä 58 % vastasi (N=186). Musiikkikasvattajilta kysyttiin heidän työtilannettaan, maantieteellistä sijoittumistaan, työtehtäviään, tuntimääriään, suoritettuja tutkintojaan sekä täydennyskoulutustarpeitaan. Musiikinopettajan tehtäviin sijoittuneilta kysyttiin, mitä he pitivät oppiaineensa tärkeimpänä tavoitteena ja mitä erityistä oppiaine koululle ja oppilaille tuo. Lisäksi kysyttiin, kuinka luovuus, tunteet ja sosiaalisuuteen kasvaminen näkyvät musiikintunneilla. Oulusta ja Jyväskylästä valmistuneet musiikkikasvattajat olivat työllistyneet erinomaisesti. Työttömänä oli ainoastaan 2 % kyselyyn vastanneista. 70 % oli sijoittunut musiikin aineenopettajan tehtäviin. Koulutusten vaikutus ulottuu joka puolelle Suomea. Opettajien mielestä musiikinopetuksen tärkein tavoite on houkutella kaikki oppilaat mukaan saamaan yhteismusisoimisesta onnistumisen kokemuksia. Kysyttäessä musiikin erityisyyttä muihin oppiaineisiin verrattuna opettajat totesivat musiikin tuovan vaihtelua koulupäivään tekemispainoitteisuuden ja esiintymisten myötä. Musiikinopetuksen siirtovaikutuksista musiikinopettajat toivat esille esimerkkejä erityisesti sosiaalisuuden kehittymisestä.