Russkij stol v Finlândii kul'tura pitaniâ russkoâzyčnyh immigrantov v Finlândii s točki zreniâ akkul'turacii

Ruoka on erottamaton osa jokapäiväistä elämäämme. Ruoassa heijastuvat kunkin kansan perinteet, historia ja luonne. Tutustuminen uuteen kulttuuriin alkaa usein tutustumisella uuden maan ruokakulttuuriin. Tässä pro gradu -tutkielmassani tavoitteenani on kuvata venäläisten maahanmuuttajien ruokakulttuu...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Petrova, Larisa
Other Authors: Humanistinen tiedekunta, Faculty of Humanities, Kielten laitos, Department of Languages, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Format: Master's thesis
Language:rus
Published: 2010
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/23777
_version_ 1826225726295113728
author Petrova, Larisa
author2 Humanistinen tiedekunta Faculty of Humanities Kielten laitos Department of Languages University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Petrova, Larisa Humanistinen tiedekunta Faculty of Humanities Kielten laitos Department of Languages University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Petrova, Larisa Humanistinen tiedekunta Faculty of Humanities Kielten laitos Department of Languages University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Petrova, Larisa
datasource_str_mv jyx
description Ruoka on erottamaton osa jokapäiväistä elämäämme. Ruoassa heijastuvat kunkin kansan perinteet, historia ja luonne. Tutustuminen uuteen kulttuuriin alkaa usein tutustumisella uuden maan ruokakulttuuriin. Tässä pro gradu -tutkielmassani tavoitteenani on kuvata venäläisten maahanmuuttajien ruokakulttuurin piirteitä Suomessa. Ruokakulttuuri on yhtä vaihteleva kuin kulttuuri ylipäätään. Akkulturaatio on yksi monista kulttuurin vaihtelun muodoista, joka ilmenee eri kulttuurien kohdatessa. Sen vuoksi on mielenkiintoista tarkastella maahanmuuttajien ruokakulttuuria esimerkkinä heidän akkulturaatiostaan. Valaisen täten työssäni kulttuurienvälisen kommunikaation teoriaan liittyviä teoreettisia kysymyksiä erityisesti suhteessa akkulturaatioon ja sopeutumiseen uuteen kulttuuriin. Kun akkulturaatio käynnistyy, siihen joutuvat kaikki ihmisen elämänalueet, joista ruokatavat ja ruokavalio näkyvät ensimmäisinä. Työssäni tarkastelen erilaisia kulttuurin määritelmiä, kulttuurien vuorovaikutusta ja siihen liittyviä akkulturaation ja sopeutumisen prosesseja, joissa keskeisellä sijalla ovat akkulturaation strategiat ja kulttuurishokki. Lisäksi käsittelen arkipäivän kulttuuria, erityisesti ruokakulttuuria ja valaisen venäläisen ja suomalaisen keittiön erityispiirteitä. Kiinnostukseni kohteena ovat Suomessa asuvat venäläiset maahanmuuttajat, jotka muodostavat ison ja heterogeenisen ryhmän. Laadullisen tutkimukseni aineistona on henkilökohtainen kirjallinen kysely, jonka tein sähköpostitse maaliskuussa 2008 Jyväskylässä ja Imatralla asuvalle kahdeksalle informantille. Lisämateriaalia sain lokakuussa 2008 järjestämästäni ryhmäkeskustelusta Joutsenon Opiston venäjänkielisten suomen kielen opiskelijoiden keskuudessa. Tutkimustulokset osoittavat, että osa aikaisemmasta ruokakulttuurista muuttuu tai häviää kokonaan samalla kuin tilalle tulee aineksia suomalaisesta ruokakulttuurista. Ruokakulttuurin muutoksiin vaikuttavat monet tekijät kuten ympäristön asenne venäläisiä ruokia kohtaan, toisaalta taas paremmat mahdollisuudet hankkia ylellisiksi koettuja elintarvikkeita. Ruoan valmistamisen nopeus ja helppous on myös merkittävä tekijä valintoja tehtäessä.
first_indexed 2023-03-22T09:58:23Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.author", "value": "Petrova, Larisa", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2010-05-26T17:56:05Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2010-05-26T17:56:05Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2010", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.other", "value": "oai:jykdok.linneanet.fi:1130054", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/23777", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Ruoka on erottamaton osa jokap\u00e4iv\u00e4ist\u00e4 el\u00e4m\u00e4\u00e4mme. Ruoassa heijastuvat kunkin kansan perinteet, historia ja luonne. Tutustuminen uuteen kulttuuriin alkaa usein tutustumisella uuden maan ruokakulttuuriin. T\u00e4ss\u00e4 pro gradu -tutkielmassani tavoitteenani on kuvata ven\u00e4l\u00e4isten maahanmuuttajien ruokakulttuurin piirteit\u00e4 Suomessa. \n\nRuokakulttuuri on yht\u00e4 vaihteleva kuin kulttuuri ylip\u00e4\u00e4t\u00e4\u00e4n. Akkulturaatio on yksi monista kulttuurin vaihtelun muodoista, joka ilmenee eri kulttuurien kohdatessa. Sen vuoksi on mielenkiintoista tarkastella maahanmuuttajien ruokakulttuuria esimerkkin\u00e4 heid\u00e4n akkulturaatiostaan. Valaisen t\u00e4ten ty\u00f6ss\u00e4ni kulttuurienv\u00e4lisen kommunikaation teoriaan liittyvi\u00e4 teoreettisia kysymyksi\u00e4 erityisesti suhteessa akkulturaatioon ja sopeutumiseen uuteen kulttuuriin. Kun akkulturaatio k\u00e4ynnistyy, siihen joutuvat kaikki ihmisen el\u00e4m\u00e4nalueet, joista ruokatavat ja ruokavalio n\u00e4kyv\u00e4t ensimm\u00e4isin\u00e4.\n\nTy\u00f6ss\u00e4ni tarkastelen erilaisia kulttuurin m\u00e4\u00e4ritelmi\u00e4, kulttuurien vuorovaikutusta ja siihen liittyvi\u00e4 akkulturaation ja sopeutumisen prosesseja, joissa keskeisell\u00e4 sijalla ovat akkulturaation strategiat ja kulttuurishokki. Lis\u00e4ksi k\u00e4sittelen arkip\u00e4iv\u00e4n kulttuuria, erityisesti ruokakulttuuria ja valaisen ven\u00e4l\u00e4isen ja suomalaisen keitti\u00f6n erityispiirteit\u00e4.\n\nKiinnostukseni kohteena ovat Suomessa asuvat ven\u00e4l\u00e4iset maahanmuuttajat, jotka muodostavat ison ja heterogeenisen ryhm\u00e4n. Laadullisen tutkimukseni aineistona on henkil\u00f6kohtainen kirjallinen kysely, jonka tein s\u00e4hk\u00f6postitse maaliskuussa 2008 Jyv\u00e4skyl\u00e4ss\u00e4 ja Imatralla asuvalle kahdeksalle informantille. Lis\u00e4materiaalia sain lokakuussa 2008 j\u00e4rjest\u00e4m\u00e4st\u00e4ni ryhm\u00e4keskustelusta Joutsenon Opiston ven\u00e4j\u00e4nkielisten suomen kielen opiskelijoiden keskuudessa.\n\nTutkimustulokset osoittavat, ett\u00e4 osa aikaisemmasta ruokakulttuurista muuttuu tai h\u00e4vi\u00e4\u00e4 kokonaan samalla kuin tilalle tulee aineksia suomalaisesta ruokakulttuurista. Ruokakulttuurin muutoksiin vaikuttavat monet tekij\u00e4t kuten ymp\u00e4rist\u00f6n asenne ven\u00e4l\u00e4isi\u00e4 ruokia kohtaan, toisaalta taas paremmat mahdollisuudet hankkia ylellisiksi koettuja elintarvikkeita. Ruoan valmistamisen nopeus ja helppous on my\u00f6s merkitt\u00e4v\u00e4 tekij\u00e4 valintoja teht\u00e4ess\u00e4.", "language": "", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted using Plone Publishing form by Larisa Petrova (lapetrov) on 2010-05-26 17:56:00.918045. Form: Pro gradu -lomake (1 tekij\u00e4) (https://kirjasto.jyu.fi/julkaisut/julkaisulomakkeet/pro-gradu-lomake-1-tekijae). JyX data:", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by jyx lomake-julkaisija (jyx-julkaisija@noreply.fi) on 2010-05-26T17:56:05Z\nNo. of bitstreams: 2\nURN:NBN:fi:jyu-201005261935.pdf: 817041 bytes, checksum: 673d8f7517abe6243b85dce82091128d (MD5)\nlicense.html: 5057 bytes, checksum: 0b6ec9408e5858fd6a7875b19ecdd7b2 (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2010-05-26T17:56:05Z (GMT). No. of bitstreams: 2\nURN:NBN:fi:jyu-201005261935.pdf: 817041 bytes, checksum: 673d8f7517abe6243b85dce82091128d (MD5)\nlicense.html: 5057 bytes, checksum: 0b6ec9408e5858fd6a7875b19ecdd7b2 (MD5)\n Previous issue date: 2010", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "91 sivua", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "rus", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ruokakulttuuri", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "akkulturaatio", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "sopeutuminen", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "kulttuurin muutos", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ven\u00e4j\u00e4nkielinen maahanmuuttaja", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Russkij stol v Finla\u0302ndii : kul'tura pitania\u0302 russkoa\u0302zyc\u030cnyh immigrantov v Finla\u0302ndii s toc\u030cki zrenia\u0302 akkul'turacii", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201005261935", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.dcmitype", "value": "Text", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "dcmitype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Humanistinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Humanities", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Kielten laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Languages", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Ven\u00e4j\u00e4n kieli ja kulttuuri", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Russian Language and Culture", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "312", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruokakulttuuri", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "akkulturaatio", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "sopeutuminen", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kulttuurin muutos", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ven\u00e4j\u00e4nkieliset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "maahanmuuttajat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_23777
language rus
last_indexed 2025-02-18T10:54:57Z
main_date 2010-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2010
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/2b4f8e90-5fcf-4008-8877-73d00dd036d9\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-201005261935.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2010
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Petrova, Larisa Russkij stol v Finlândii : kul'tura pitaniâ russkoâzyčnyh immigrantov v Finlândii s točki zreniâ akkul'turacii ruokakulttuuri akkulturaatio sopeutuminen kulttuurin muutos venäjänkielinen maahanmuuttaja Venäjän kieli ja kulttuuri Russian Language and Culture 312 venäjänkieliset maahanmuuttajat
title Russkij stol v Finlândii : kul'tura pitaniâ russkoâzyčnyh immigrantov v Finlândii s točki zreniâ akkul'turacii
title_full Russkij stol v Finlândii : kul'tura pitaniâ russkoâzyčnyh immigrantov v Finlândii s točki zreniâ akkul'turacii
title_fullStr Russkij stol v Finlândii : kul'tura pitaniâ russkoâzyčnyh immigrantov v Finlândii s točki zreniâ akkul'turacii Russkij stol v Finlândii : kul'tura pitaniâ russkoâzyčnyh immigrantov v Finlândii s točki zreniâ akkul'turacii
title_full_unstemmed Russkij stol v Finlândii : kul'tura pitaniâ russkoâzyčnyh immigrantov v Finlândii s točki zreniâ akkul'turacii Russkij stol v Finlândii : kul'tura pitaniâ russkoâzyčnyh immigrantov v Finlândii s točki zreniâ akkul'turacii
title_short Russkij stol v Finlândii
title_sort russkij stol v finlândii kul tura pitaniâ russkoâzyčnyh immigrantov v finlândii s točki zreniâ akkul turacii
title_sub kul'tura pitaniâ russkoâzyčnyh immigrantov v Finlândii s točki zreniâ akkul'turacii
title_txtP Russkij stol v Finlândii : kul'tura pitaniâ russkoâzyčnyh immigrantov v Finlândii s točki zreniâ akkul'turacii
topic ruokakulttuuri akkulturaatio sopeutuminen kulttuurin muutos venäjänkielinen maahanmuuttaja Venäjän kieli ja kulttuuri Russian Language and Culture 312 venäjänkieliset maahanmuuttajat
topic_facet 312 Russian Language and Culture Venäjän kieli ja kulttuuri akkulturaatio kulttuurin muutos maahanmuuttajat ruokakulttuuri sopeutuminen venäjänkielinen maahanmuuttaja venäjänkieliset
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/23777 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201005261935
work_keys_str_mv AT petrovalarisa russkijstolvfinlandiikulturapitaniarusskoazycnyhimmigrantovvfinlandiistockizreniaa