Kulttuurialojen aluetaloudellinen merkitys Suomessa - Vaiste, Sanna-Mari (2010)
Tutkimuksessa on tutkittu kulttuurin toimialojen alueellista sijoittumista Suomessa seutukunnittain sekä seutukuntien merkitystä eri kulttuurin toimialoille. Aineistona on käytetty vuodet 2001–2007* kattavaa alueellista kulttuurin satelliittitilinpitoa, joka on koottu Tilastokeskuksen aineistoista. Satelliittitilinpitona aineisto on laajennus kansantalouden tilinpitoon ja siten luotettavampaa kuin monet muut kulttuurin taloutta kuvaavat aineistot. Kulttuurituotanto on keskittynyt erityisesti Helsingin seutukuntaan, myös silloin, kun tuloksia tarkastellaan väestön tai koko talouden kokoon suhteutettuna. Suurimmassa osassa seutukunnista kulttuurin toimialat ovat kasvaneet koko taloutta nopeammin. Lisäksi tarkasteltiin kulttuurin yhteyttä alueiden taloudelliseen menestymiseen. Tulokset ovat pääosin yhtenevät Floridan (2002, 2004) teorian ja muiden empiiristen tutkimusten kanssa ja kulttuurille löytyy positiivinen yhteys menestyvään talouteen mitattuna alueellisella bruttokansantuotteella tai palkoilla. Hyödyntämällä paneeliaineistoa saatiin selville, että suuri osa yhteydestä johtuu piilevistä tekijöistä. Erityisen merkittäviä toimialaryhmiä menestyvän talouden kannalta olivat muun muassa arkkitehti- ja taideteollisuussuunnittelu ja taiteilija-, näyttämö- ja konserttitoiminta.